Potpredsjednica Vlade Hrvatske podnijela ostavku

Potpredsjednica Vlade i ministrica privrede Hrvatske Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su ona i premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

“Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost”, izjavio je premijer Plenković novinarima u Zagrebu, prenosi Hina.

Dalić je pojasnila da odlazi jer ne želi biti uteg Vladi i HDZ-u. 

“Podnijela sam neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta. U ovom nevjerovatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, Hrvatskoj demokratskoj zajednici i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti”, rekla je Dalić.

 

Na ostavku ministrice Dalić reagovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručivši da je to “razborit i odgovoran politički čin”.

“Nijedan važan državni posao, pa tako ni postizanje nagodbe o restrukturiranju Agrokora, ne može ovisiti o jednom čovjeku niti smije biti njegov talac. Jedini cilj toga procesa jest stabilnost kompanije, očuvanje radnih mjesta i zadržavanje ukupne gospodarske stabilnosti. To je strateški državni interes. Dosadašnji tijek toga procesa može se ocijeniti uspješnim. Zadaća je nadležnih državnih tijela utvrditi sve relevantne činjenice glede sumnji na netransparentnost, mogući sukob interesa, odnosno moguće povrede zakona, bez pritiska javnosti ili politike”, poručila je Grabar-Kitarović u priopćenju.

“Neovisno o tim aktivnostima, ključno je zadržati dinamiku postizanja nagodbe s ciljem očuvanja radnih mjesta i opstojnosti uključenih tvrtki”, dodala je ona, dajući potporu Vladi i izvanrednom povjereniku u nastojanjima za uspješan završetak tog procesa.

Dalić: ‘Važno je znati tko je objavio mailove’

Afera “Hotmail”, u čijem je centru Dalić, nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. grupe Borg, nakon čega je opozicija na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.

Protekle sedmice portal Index počeo je s objavom prepiske, a iz jutrošnjih e-mailova vidljivo je da je “lex Agrokor” Vlada Hrvatske dobila od “grupe Borg” na dan kad je i usvojen.

“Dobila sam politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno natrag u recesiju”, istaknula je Dalić tokom objave odluke o ostavci, dodavši da je taj zadatak i pristup njegovom rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta.

“Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje je ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Stoga bih rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, kaže Dalić.

Očekuje da će nagodba u Agrokoru biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i da će svi ciljevi i zadaci tog procesa biti izvršeni.

“Očekujem isto tako da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade jer to nije nimalo nevažno, ne zbog mene osobno nego zbog institucija države. Naime, neovlašteno otkrivanje i predaja trećim osobama tuđe elektroničke pošte jest kazneno djelo po našem zakonu”, poručila je.

Ne želi biti teret

“Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. No, percepcija, a u politici je, navodno, važna samo i jedino percepcija, rezultirala je time da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi zbog mene iskazuju nezadovoljstvo. Zato dajem ostavku, jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade, Vladi niti HDZ-u, ustvrdila je Dalić.

Premijer Plenković istakao je da je Dalić u okviru svoje dužnosti proteklih više od godinu i po dala veliki doprinos, ne samo u području privrede , izrade nacionalnog programa reformi, strategije za uvođenje eura i niza aktivnosti koje je imala kao potpredsjednica nego i baveći se krizom i restrukturiranjem koncerna Agrokor.

Podsjetio je potom na kontekst izbijanja krize u Agrokoru prije 16 mjeseci, od snižavanja rejtinga Agrokora nadalje.

“Niti jednim svojim potezom ili izjavom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa i, posljedično tome, eventualno širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav”, istaknuo je Plenković.

Podrška koalicijskih partnera

Prethodno je Plenković davao punu podršku ministrici Dalić, konstatujući da mu nisu jasni razmjeri napada novinara na nju i podsjećajući da je Dalić za “lex Agrokor” dobila nagradu za najbolji privredni potez u 2017. godini.

No, u nedjelju je, samo dan prije ostavke, a vezano uz e-mail komunikaciju Martine Dalić s konsultantima i advokatima koji su radili na “lex Agrokoru”, najavio da će “rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost”.

Priznao je da nije detaljno pročitao cjelokupnu e-mail komunikaciju.

Plenković je u petak imao sastanak s koalicijskim partnerima na kojem je dobio njihovu podršku, te konstatovao da je politička većina stabilna i da Vlada i dalje normalno funkcioniše.

Ranije je govorio da je prilikom kreiranja i usvajanja “lex Agrokora” bilo važno da je ostvaren cilj, koji je “u kratkom roku spriječio kolaps”.

“Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali u supstanci ja tu ne vidim loše namjere niti nečega nezakonitog”, rekao je Plenković tada novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije