Potpredsjednik Egipta podnio ostavku

Potpredsjednik Egipta Mahmoud Mekki podnio je ostavku. U saopćenju, izdatom u subotu, navodi da je ostavku podnio ranije, ali ju predsjednik Muhamed Mursi, zbog situacije u Pojasu Gaze i obaveza oko pripremanja referenduma o novom Ustavu, tad nije razmatrao.

Kao razlog navodi da političke dužnosti koje ta funkcija nosi, nisu u skladu sa njegovim zvanjem sudije.

Kako je iz Gize izvijestio reporter Al Jazeere Adnan Rondić, Mekki se u posljednje vrijeme često pojavljivao u medijima, u poziciji Mursijevog glasnogovornika, prenoseći njegove stavove novinarima.

Mekki je ranije oštro kritizirao bivšeg lidera Hosnija Mubaraka.

Za to vrijeme, egipatski građani se izjašnjavaju na referendumu o novom Ustavu. Nacrt tog dokumenta ne podrazumijeva poziciju potpredsjednika.

U drugom krugu glasanja, građani se izjašnjavaju u 17 od 27 provincija, a kako je izvijestio Rondić, glasanje protiče mirno.

Pravo glasa ima 25 miliona građana, a  glasanje se odvija dan nakon što su se u Aleksandriji sukobile pristalice i protivnici predsjednika Muhameda Mursija.

Uprkos snažnom protivljenju opozicije, očekuje se da će prijedlog stranke predvođene Muslimanskom braćom proći, jer je Mursi na izborima izgubio u svega tri od 17 kantona u kojima Egipćani glasaju u subotu.

Opozicija tvrdi da će novi Ustav dodatno podijeliti već podijeljenu zemlju, a građani imaju svoje sumnje.

“Ustav neće zaštiti prava žena i djece i to me brine. Ja radim u obrazovnom sistemu, a Ustav  neće zaštiti ni prava manjina”, kaže Azza Afifi.

Asmaa Hossam se pita gdje su garancije za građanska prava.

Dostojan život

“Šta mogu društvo ili Ustav da garantuju da vodimo dostojan život, da odgajamo djecu i da ih školujemo u dobrim školama. Te garancije ne postoje. Čak i da su postojale u prethodnom periodu, mislim da bi u ovoj fazi nestale”, kaže ona.

Kako je kazao Rondić, na biralištima nema velikih redova, a 250.000 policije i vojnika osigurava glasačka mjesta.

Među prvima je u subotu glasao i egipatski premijer Hisham Kandil. Na biračko mjesto stigao je sa obezbjeđenjem, ali je na glasanje čekao u redu zajedno sa ostalim biračima.

Kaže da je Vlada sastavila izvještaj o svim izbornim prekršajima koji su se dogodili tokom prvog kruga glasanja, te ga predala Ministarstvu pravde i predstavnicima Izbornog komiteta.

“Također, tražili smo formiranje komiteta koji će činiti deset sudija kako bi pregledali sve pritužbe na izborni proces. Ministar pravde je, također, ponudio da bude saslušan ukoliko se pokaže da je bilo kršenja procedure. Ovo je dokaz transparentnosti Vlade”, rekao je Kandil.

Glasao je i duhovni vođa Muslimanske braće, Muhamed Badie.

On je pozvao Egipćane da sve probleme i nesuglasice reše kroz dijalog.

“Trebalo bi da vodimo dijalog među sobom. Ne može biti dijaloga ako bacamo kamenje ili pucamo. Trebalo bi da govorimo pristojno jedni sa drugima. U Kur'anu piše: ‘Kada vodite raspravu s njima govorite na ljubazan način’. Imajte na umu i to da su svi poslanici prošli kroz našu zemlju”, poručio je Badie.

Na biračka mjesta izašli su i predstavnici opozicije, koji su kazali da će glasati protiv Ustava.

Rezultati glasanja 

“Nacionalni front spasa nastaviće da se protivi Ustavu kako bi bio promijenjen i dorađen. Predsjednik i Vlada napravili su mnogo grešaka i to zahtijeva da se napravi lista svih grešaka kako bismo kroz amandmane promenili Ustav u Parlamentu. Nastavit ćemo da otkrivamo te greške dok ne budu ispravljene, a istovremeno ćemo  se spremati za parlamentarne izbore”, kazao je član Fronta Mohamed Abu Al-Ghar.

Prema nezvaničnim podacima prvog dana glasanja, za promjenu Ustava glasalo je 57 posto birača. Očekuje se da će slični rezultati biti i poslije okončanja glasanja.

Kako je kazao Rondić, očekuje se da će političke stranke i nevladine organizacije objaviti svoje procjene rezultata do nedjelje ujutro, dok se prvi rezultati referenduma očekuju u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera