Potpredsjednik RS-a ne može koristiti Skupštinu

Ramiz Salkić: Nije prvi put da se oni na ovaj način odnose prema izabranim bošnjačkim predstavnicima vlasti (Anadolija)

Glavni tajnik Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić (Demokratski narodni savez) nije odobrio potpredsjedniku tog bh. entiteta Ramizu Salkiću (Stranka demokratske akcije) da 9. rujna u maloj dvorani entitetskog parlamenta održi sastanak s izabranim bošnjačkim dužnosnicima.

Salkić je u redovitoj proceduri, putem Sekretarijata Palate RS-a, zatražio na korištenje malu dvoranu u zgradi Narodne skupštine RS-a kako bi održao sastanak s izabranim i imenovanim predstavnicima Bošnjaka u tom bh. entitetu.

Razgovorima bi trebali prisustvovati zastupnici Narodne skupštine RS-a, delegati u Vijeću naroda RS-a, načelnici i njihovi zamjenici, potpredsjednici skupština i zastupnici lokalnih skupština te određen broj istaknutih intelektualaca i predstavnici nevladinih organizacija.

“Prvobitno mi je rečeno da korištenje prostora nije problem i da će biti ustupljena na korištenje sala u Narodnoj skupštini za ovaj sastanak o temi ‘Aktuelna politička situacija u smislu održavanja referenduma’. Međutim, danas sam dobio pismenu obavijest iz parlamenta entiteta da ne mogu ustupiti salu za održavanje ovog sastanka”, pojasnio je Salkić u izjavi za agenciju Fena.


Faksimil odbijenice iz Narodne skupštine Republike Srpske [Fena]

Smatra da to “pokazuje kakav je položaj Bošnjaka na prostoru entiteta RS i u kakvim uslovima i okolnostima rade izabrani bošnjački predstavnici vlasti”.

“Za očekivati je da institucija, a posebno Narodna skupština RS-a, bude na raspolaganju svim izabranim predstavnicima, odnosno svim građanima koji imaju predstavnike u vlasti, kako bi mogli artikulirati svoje stavove i građanske interese kroz političko djelovanje. Između ostalog, to se odnosi i na korištenje resursa ovog entiteta”, kazao je Salkić.

Evidentno je, konstatira, da te “resurse mogu koristiti samo politički istomišljenici i oni koji će govoriti onako kako to želi čuti rukovodstvo Narodne skupštine RS-a”.

“Nije prvi put da se oni na ovaj način odnose prema izabranim bošnjačkim predstavnicima vlasti te dovode u situacije kojima se želi onemogućiti rad potpredsjednika entiteta iz reda bošnjačkog naroda”, primjećuje.

Besmislenost referenduma

Odmah na početku mandata Salkićevom kabinetu je uskraćeno korištenje prostora u Palati RS-a, gdje je sjedište entitetskog predsjednika, a dotad i dvojice potpredsjednika, te gdje su bili mnogo bolji uvjeti za rad nego u sadašnjim prostorijama, navodi Fena.

Također, Salkić za sve vrijeme madata nema na raspolaganju određene službenike, odnosno savjetnike, dok ih predsjednik RS-a Milorad Dodik ima 17, nastavlja agencija.

I pored svih tih opstrukcija, Salkić kaže da mu je to motivacija da radi još bolje.

“Ni ja, ali ni drugi izabrani predstavnici Bošnjaka, neću odustati od onoga što smatramo da je ispravno i nastavit ćemo se boriti”, naglasio je Salkić.

Potvrdio je da će planirani sastanak biti i održan, a želja mu je da to bude u Banjoj Luci.

“Ako nas Banja Luka i ovaj entitet sprečavaju da to uradimo, to govori o njima, a ne o nama, i pokazuje koliko smo u pravu nastojeći da dokažemo da je najavljeni referendum u RS-u 25. septembra besmislen i nije od koristi za građane, već za vladajuće rukovostvo RS-a”, zaključio je Salkić.

Izvor: Agencije