Potraga za avionom: Uočena još 122 predmeta

Zona potrage je sužena, a udaljena je od naseljenih mjesta hiljadama kilometara (EPA)

Malezijske vlasti su saopštile kako su na području Indijskog okeana, za koje se vjeruje da je mjesto gdje je pao nestali malezijski avion, uočena još 122 predmeta, javlja agencija Anadolija.

Zamjenik ministra odbrane i saobraćaja Malezije Hishammuddin Hussein izjavio je da su na snimcima, koje su sateliti zabilježili 23. marta, uočeni predmeti od kojih su neki dugi i do 23 metra.

Dodao je da je nekoliko predmeta, koje su zabilježili francuski sateliti, “sjajne boje”.

Abbott: Riješit ćemo zagonetku

Premijer Australije Tony Abbott obećao je da će vlasti te države učiniti sve da pronađu nestali malezijski avion MH370, dok je potraga nastavljena u udaljenim oblastima Indijskog okeana.

“To dugujemo porodicama, dugujemo i uznemirenom svijetu da učinimo sve da konačno lociramo olupinu i učinimo sve što možemo kako bi se riješila zagonetka u vezi sa avionom”, rekao je Abbott.

Napomenuo je i da su vlasti Australije uložile “sve što imaju” u potragu za malezijskim avionom, prenose australski mediji.

Potraga je danas nastavljena pošto je dan ranije prekinuta zbog loših vremenskih uslova koji su predstavljali opasnost i za spasilačke timove.

Potraga bez presedana

U potrazi učestvuje 12 aviona i brodovi nekoliko zemalja, a stručnjaci tvrde da će potraga bez presedana u istoriji avionskih i pomorskih nesreća biti veoma teška na jednoj od najudaljenijih lokacija na Zemlji.

Abbott je naveo i da je zona potrage sužena te da je hiljadama kilometara udaljena od naseljenih mjesta.

Stručnjak za vazduhoplovstvo na Univerzitetu u Sydneyju Peter Gibbens kaže da su se spasioci “upustili u trku sa vremenom”, imajući u vidu da baterije iz crne kutije imaju rok trajanja.

Avion se srušio 8. marta.

Premijer Australije je obećao da će ta država pomoći “na svaki mogući način” porodicama nestalih 239 putnika i članova posade, od kojih su osam putnika bili državljani Australije.

Malezijski avion, koji je letio iz Kuala Lumpura za Peking, srušio se, kako su vlasti te države saopštile na osnovu satelitskih snimaka, u južnoj oblasti Indijskog okeana.

Izvor: Agencije