Potraga za hiljadama nestalih još traje

Uprkos višegodišnjim ukopima stradalih Srebreničana, potraga za nestalima još nije okončana. Pretpostavlja se da na širem području Srebrenice postoji još jedna primarna i najmanje jedna sekundarna grobnica, no nedostaju informacije gdje bi one mogle biti.

Mora ih biti s obzirom na broj žrtava koje i dalje nastoje pronaći njihove porodice. Također, traga se i za nedostajućim dijelovima skeleta već identificiranih, većinom i ukopanih Srebreničana.

Šehida Abdurahmanović se posvetila cvijeću, održavanju vrta ispred kuće svog brata kojeg odavno nema. Time, govori ova žena, krati vrijeme čekanja.

“A ne znaš ni koji dan čekaš ni šta čekaš…”

Dane provodi u nadi, iščekujući poziv, neku dojavu o grobnici s posmrtnim ostacima ubijenog brata. I ona, kao i porodica, iseljena je u Francusku i Ameriku.

“U svakom našem razgovoru je pitanje imamo li kakvih informacija, ima li šanse, ima li negdje nešto, je li nađeno i tako…”, kaže Šehida Abdurahmanović.

Mjesto za najmlađeg brata

Njima godina, kaže, počinje i završava 11. jula. I sama u međuvremenu istražuje, te je neke informacije uspjela prikupiti.

“[Saznala sam] Da je moj brat uhvaćen živ, ovdje, u blizini Memorijalnog centra, u šumi, gore lijevo… Da je odveden u Bratunac i da je tu kao ubijen. I svi ti ljudi od kojih sam ja dobila informacije sve će mi reći, samo neće reći, kao ne mogu mi nikad reći, ustvari i ne znaju, gdje su kosti završile, gdje su posmrtni ostaci”, dodaje ona.

Mnogi očekuju vijesti od Sadika Selimovića, istražitelja iz Instituta za nestale. I sam pogođen tragedijom, često je u Potočarima. Ondje su mu pokopani otac i dvojica braće. No, jedno je mjesto prazno.

“Ovdje je ostavljeno mjesto za ovoga brata, najmlađeg, kojeg nisam pronašao”, govori Selimović.

S obzirom na tragediju vlastite porodice, posao istražitelja Instituta za nestale mu znatno više znači.

“Onda sam i emotivno vezan za ovo područje. Ovdje sam često. Jednostavno sam se iz tog razloga i vratio ovamo i radim. To osjećam kao nekakav dug”, ističe on.

No, u posljednje vrijeme osjeća se nemoćnim. Već godinu dana nema otkrivenih grobnica, a mnogi, među kojima i on sam, čekaju pronalazak posmrtnih ostataka svojih najbližih.

“I zato bih ovim putem iskoristio priliku i pozvao sve ljude dobre volje koji znaju. Sve institucije Bosne i Hercegovine, entitetske, vojsku, da se otvore te arhive, da rade svoj posao. Ja imam osjećaj da smo mi kao Institut nekako ostavljeni sami u ovom problemu”, dodaje Selimović.

Novinar Al Jazeere Ivan Pavković, koji se javio iz Memorijalnog centra u Potočarima, kazao je kako su u memorijalu upisana sva imena srebreničkih žrtava.

“Međutim, za 900 njih posmrtni ostaci se tek trebaju naći”, dodaje.

Identifikacija u laboratoriji

Kad se pronađu bit će prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli. Ondje su trenutno posmrtni ostaci blizu 400 ljudi, od kojih više od polovine nije identificirano.

I kada je riječ o onima koji jesu, potraga nije okončana. Naime, skeleti nisu kompletni, a u nekim slučajevima pronađena je doslovce po jedna kost.

“U objektu u kojem radimo nalazi se još 165 posmrtnih ostataka koji su zvanično identificirani, ali gdje je porodica odlučila da ne uradi ukop ove godine i da eventualno sačeka, s obzirom na to da se radi o nekompletnim ostacima, da se pronađu nedostajući dijelovi tijela”, kazao je forenzičar Rifat Keserović.

U jednom laboratoriju, također u Tuzli, godinama se prikupljaju uzorci krvi, a u susjednom uzorci kostiju. DNA profili unose se potom u računalni program i uspoređuju.

“Svaki taj koštani DNK profil se poredi s kompletnom bazom krvnih DNA profila, te na taj način, uz poređenje drugih tih softvera, dolazi se i do statističke vjerovatnoće, koja je veoma bitna i mora zadovoljiti određene standarde. Minimalna vjerovatnoća je 99,95 posto da se radi o toj osobi”, rekao je šef odjela Edin Jašaragić.

Arhiv, kao dodatni svjedok užasa, upozorenje je da se negdje skrivaju DNA parovi kostiju za prikupljene uzorke krvi, laboratorijskim jezikom. Negdje se skrivaju stotine ubijenih ljudi, prevedeno na obični.

Izvor: Al Jazeera