Potraga za nestalim avionom se pomjera na jug

Prva potraga za avionom sa leta MH370 je neuspješno okončana prošli mjesec (EPA)

Podvodna potraga za nestalim malezijskim avionom sa leta MH370 premješta se stotine kilometara južno od područja u Indijskom okeanu, gdje se vjerovalo da je avion pao, saopćili su australijski istražitelji.

Martin Dolan, šef Australijskog biroa za sigurnost transporta (ATSB), kazao je u petak da će sljedeće sedmice biti saopćeno gdje će se fokusirati potraga od 60.000 kvadratnih kilometara na dnu okeana.

“Svi pokazatelji ove analize pomjeraju potragu južno od početnog mjesta potrage”, kazao je Dolan. “Još radimo na tome da utvrdimo koliko južno se potraga pomjera.”

Kazao je da je najvjerovatnije mjesto pada aviona udaljeno stotine kilometara južno od mjesta gdje je robotska podmornica na daljinsko upravljanje pretraživala morsko dno na području od 850 kvadratnih kilometara tokom prve neuspješne potrage koja je okončana prošli mjesec.

Ta potraga je obilježena zvučnim signalima za koje se sumnjalo da su dolazili sa crne kutije nestalog aviona, što se smatralo najboljim tragom za nalazak nestalog leta 370 Malaysia Airlinesa.

Međutim, sada je općeprihvaćeno da su ti signali potekli iz nekog drugog izvora.

Novo područje pretrage se neće zasnivati na novim podacima već na pažljivo obrađenim postojećim satelitskim podacima sa nestalog Boeinga, nakon što je skrenuo sa pravca na letu iz Kuala Lumpura ka Pekingu 8. marta.

Ogromna površina

Područje pretrage se nalazi na ogromnoj površini okeana koje je temeljito pretraženo u sedmicama nakon što je avion nestao sa 239 putnika i članova posade. Nije pronađen nijedan trag aviona.

Dolan je kazao da su analize podataka pretrage polučile nekoliko interpretacija.

“Stručnjaci su koristili nekoliko različitih metoda i usklađivanje svog tog posla s ciljem postizanja konsenzusa je ono na čemu trenutno radimo i pri kraju smo procesa”, kazao je on.

Očekuje se da privatne kompanije u augustu počnu novu potragu daleko od ogromne australijske obale. Kompanije bi trebale koristiti bočne sonarne skenere koji su u stanju istraživati okeane na dubini od sedam kilometara. Očekuje se da će trebati do 12 mjeseci da se okonča ovaj proces.

Dva istraživačka broda trenutno mapiraju neoznačena prostranstva morskog dna u zoni pretrage prije nego što počne pretraga sonarom.

Dolan je kazao da novo područje potrage neće biti toliko južno od Pertha kao područje na koje se izvorno zračna pretraga fokusirala, gotovo na granici dometa aviona nad morima gdje često vladaju oluje.

Izvor: Agencije