Potraga za ubijenim i nestalim u Ukrajini

Stišalo se oružje u Ukrajini, ali je teški posao traženja ubijenih ili nestalih u borbama – tek počeo. Na aerodromu u Donjecku potraga je otežana velikim razaranjima zgrade. Snimci koji dolaze s tog mjesta – prilično su potresni.

Bojišta istočne Ukrajine sumorna su i hladna mjesta. Razorna moć suvremenog oružja zaprepašćujuća je. Aerodrom u Donjecku takvo je mjesto – četveromjesečne teške borbe potpuno su je uništile.

Unutar terminala posvuda krhotine i otpad, kao i lične stvari onih koji su se ovdje borili – i umrli.

Težina operacija traženja teško se može opisati riječima.

„Pale su betonske grede, ispod nekih su tijela, moramo ih nekako podići. No, kako smo u ograničenom prostoru, ne možemo koristiti opremu za dizanje. Zato smo morali izvoditi kontrolirane eksplozije“, kazao je Eduard Basurin, zamjenik ministra odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Teška zadaća

Grupa zarobljenih ukrajinskih vojnika primorana je izvlačiti tijela mrtvih suboraca. Zaronjeni u prašinu i ruševine kako bi, komad po komad, uklonili dio urušene strukture.

„Zadaća lociranja, izvlačenja i identifikacije tijela ubijenih u ovom konfliktu je izuzetno teška – što je jasno već gledajući uvjete u kojima ovi vojnici moraju raditi“, kaže novinar Al Jazeere Paul Brennan koji se javio sa aerodroma u Donjecku.

Do sada su tu pronađena tijela blizu 30 ukrajinskih vojnika.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera