Potraga za vlasnikom potonulog trajekta

Racija u crkvi je rezultat pritiska javnosti na vlasti koje već tri sedmice ne mogu pronaći Yoo Byung-Euna (AP)

Nekoliko hiljada južnokorejskih policajaca upalo je na posjed jedne vjerske grupe južno od Seula, tražeći vlasnika trajekta koji je potonuo u aprilu sa blizu 300 putnika.

Televizija je objavila videosnimak snaga reda koje su upale u srijedu ujutro na jedno imanje u Anesongu, osamdesetak kilometara južno od Seula.

Vlasti traže 72-godišnjeg Yoo Byung-Euna, biznismena i milijardera iz porodice koja kontrolira firmu Chonghaejin Marine Co., vlasnika Sewola, trajekta koji je potonuo 16. aprila.

U brodolomu je bilo 302 mrtvih i nestalih, među kojima 280 učenika koji su krenuli na ekskurziju.

Yoo Byung-Eun je, također, visoki zvaničnik korejske Baptističke crkve, u čijem je posjedu imanje koje policija pretražuje.

Vjerski pokret tvrdi da nema veze s milijarderom, ali bivši vjernici tvrde da je on pravi vođa i da je obožavan od vjernika.

Pritisak javnosti

Racija u crkvi je rezultat pritiska javnosti na vlasti koje ga već tri sedmice ne mogu pronaći. Yoo je optužen za pronevjeru novca, nemar i utaju poreza u kompaniji koja je vlasnik potonulog trajekta.

Dan ranije južnokorejska predsjednica Park Geun-hye kazala je da taj čovjek “mora biti izveden pred sud” jer je počelo suđenje posadi trajekta, u atmosferi gnjeva i emocija.

Nagradu od 364.000 eura dobit će onaj ko pomogne da Yoo bude uhapšen.

Vlasti najviše zanima jesu li pronevjere novca u kompaniji dovele do toga da na trajektu ne budu ispoštovani sigurnosni standardi i procedure.

Za pomorsku katastrofu počelo je suđenje 15 članova posade, a s najtežim optužbama za “ubistvo iz namjernog nemara” suočeni su kapetan broda Li i još tri osobe.

Izvor: Agencije