‘Potrčko’ pomaže starijim sugrađanima

Dok se jedni bogate, drugi žive sve skromnije, a posebno penzioneri. Broj starijih od 60 godina u Srbiji je blizu 22 posto, no u opštini Pirot na jugoistoku te zemlje njihov broj je još veći i iznosi blizu 28 posto.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović posjetio je tu opštinu, u kojoj je jedan mladić riješio na originalan način pomagati starijim sugrađanima – na dva točka svakog dana prolazi gradom.

Aleksa Živković (21) u rodnom je Pirotu poznatiji kao – Potrčko.

Starijim sugrađanima pomaže tako što umjesto njih odlazi u prodavaonicu, plaća račune, čeka u redu ili, najčešće, kupuje i donosi lijekove. I to besplatno, za sve građane Pirota starije od 70 godina.

“Odlučio sam da pomognem starima jer je meni lakše da odem po lekove, po namirnice, da zakažem pregled. Za dve godine se povećao broj ljudi kojima ove usluge olakšavaju svakodnevni život. Ja sam srećniji jer mogu da pomognem drugima”, priča Aleksa.

Ima još puno ideja – od vožnje ljekaru, čišćenja kuće do spremanja obroka. Oni kojima kupuje lijekove srećni su i sa tom uslugom.

“Znači mi kad mi lek donese. Kad imam pare, mnogo mi znači ali nemam uslove za kuću ko da nas čuva. To je strašno. Meni Aleksa mnogo znači – on je mnogo dobar”, ukazuje Mirosava, stanovnica Pirota.

Podrška opštinskih vlasti

Opština Pirot finansijski je podržala Aleksinu nevladinu organizaciju sa 400 eura godišnje i, kažu, nastaviće to da rade i u budućnosti.

“Aleksa nije običan građanin i stanovnik opštine Pirot. On je postao mali simbol humanizma za naš grad. Svi ga prepoznaju, svi mu se dive, svi mu zahvaljuju i opština Pirot nema razloga da ni u budućnosti ne podržava takve i slične njegove projekte”, obećava Boban Nikolić iz Opštinskog vijeća Pirota.

Prepoznatljiv je na ulici, a građani različito gledaju na ono što Aleksa radi.

“Stariji su uglavnom zahvalni i uglavnom prilaze da pitaju za broj telefona i način na koji mogu da ostvare pravo na te besplatne usluge. Moja generacija još uvek je malo skeptična i neki se još uvek i smeju. Nije im jasno šta se radi”, priča Aleksa i dodaje kako je bilo i zanimljivih komentara.

“Bilo je par komentara – ‘Aleksa, oženi me’. Nisam bio siguran da li je to bilo stvarno ili su bile provokacije, pa nisam smeo da se upuštam dalje u razgovor”, dodaje.

Aleksa prikuplja i staru odjeću u posebno napravljenom kontejneru, koja se posredstvom Crvenog krsta dijeli socijalno ugroženim.

“Svojim biciklom Aleksa je samo u poslednjih sedam dana prešao više od 200 kilometara. Jedini je koji u Pirotu na ovaj način pomaže starijim sugrađanima”, javlja Al Jazeerin Zoran Kosanović.

Posla će imati i u budućnosti, jer prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, gotovo trećina građana Pirota spada u stariju populaciju.

Izvor: Al Jazeera