Potreban zaokret penzionog sistema u FBiH

Od sljedećeg mjeseca, isplata penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi da se stabilizuje.

Prethodnih mjeseci penzije su prilično kasnile pa su penzioneri prijetili masovnim izlaskom na ulice.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je neophodna suštinska promjena i veliki zaokret kako bi se penzioni sistem uopće održao, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

U mostarskom klubu penzionera Gojko Barbarić radi honorarno. U ugostiteljstvu je pronašao dodatni izvor prihoda, jer penzija teško može osigurati normalan život.

“Žao mi je što je tako mala poslije 35 godina radnog staža, da čovjek s dvočlanom obitelji ne može. A zamislite gdje ih je četiri, pet, a dobiju jednu mirovinu. A evo da je dobiju redovno, makar i to”, rekao je on.

No, posljednjih su mjeseci penzije kasnile i do 20 dana.

Vlada Federacije BiH uspjela je dogovoriti da dio penzija do kraja godine isplaćuje BH Pošta, a penzioni Zavod će sredstva vraćati do kraja mjeseca. Ima i dodatnih obećanja za stabilizaciju Fonda, kroz pooštrene porezne mjere.

“Umirovljenike svakako raduju dogovori, ali ih plaše kratkoročna rješenja. Ono što kažu i u mirovinskome Zavodu je da će vlasti morati poduzeti drastičnije mjere”, javlja Pavković.

Nedostaje im sredstava za jednu penziju. Riječ je o gotovo 88 miliona eura akumuliranog deficita. No, ukupna dugovanja prema Zavodu premašuju pola milijarde eura.

Kompleksni problemi

Dobar dio tih sredstava duguju većinski državna poduzeća. Priča je vrlo osjetljiva.

“Radi se o velikim javnim kompanijama koje imaju izuzetno velike dugove, zapošljavaju dosta ljudi što stvara mogući socijalni problem. I vlada, koliko vidim pipka, da se situacija popravi, a da se te firme ne ugroze, ne zaustave odjednom”, pojasnio je direktor FZ MIO/PIO Zijad Krnjić.

Rješenje se stalno odgađa, a cijeli sistem postaje ugrožen, upozoravaju analitičari. Dovoljno je, kažu, pogledati statistiku.

Ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan je rekao: “Broj penzionera je veći u odnosu na broj onih koji uplaćuju. Imamo službeno preko 720.000 zaposlenih. Ali za skoro 100.000 se ne uplaćuju doprinosi. Broj onih koji doprinose i broj penzionera je manji od jedan prema jedan”.

Bilo bi poželjno da, u prosjeku, dva radnika izdvajaju za jednog penzionera.

To iziskuje strateške poteze, velike ekonomske zaokrete i otvaranje ogromnog broja održivih radnih mjesta, najviše u proizvodnji. Zasad, takvi planovi izostaju.

Izvor: Al Jazeera