Potres jačine osam stepeni na Aljasci

Za sada nema podataka o šteti i žrtvama potresa (AP)

Zemljotres jačine osam stepeni Richterove skale pogodio je danas oblast rijetko naseljenih Aleutskih otoka na Aljasci, a za sada nema podataka o šteti ili žrtvama.

Seizmologinja Centra za zemljotrese na Aljasci Natasha Ruppert rekla je da zajednicama u kojima se potres osjetio prijeti opasnost od cunamija, pa stanovnici nisu mogli izaći i provjeriti je li došlo do štete.

Jačina zemljotresa, zabilježenog u 12:53 po lokalnom vremenu, najprije je procijenjena na 7,1 stepen, ali je Ruppert kasnije saopćila da iznosi osam stepeni.

Poziv na evakuaciju

Hipocentar potresa bio je 20-ak kilometara jugoistočno od otoka Little Sitkin, na dubini 96 kilometara, što je relativno plitko za oblast Aleutskih otoka, prenio je AP.

Centar za upozorenje na cunami u Palmeru izdao je upozorenje stanovništvu u priobalnim oblastima između mjesta Nikolski i Attu te pozvao ga da se evakuira u viša područja.

Upozorenje se odnosi i na područje od Nikolskog do Unimak Passa, gdje se očekuju jake struje i visoki valovi, ali ne i razorne poplave.

Izvor: Agencije