Potres od 7,7 stepeni zabilježen kod Čilea

Centar za upozoravanje na opasnost od cunamija, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, izdao je upozorenje za cunami za područje u radijusu od 1.000 kilometara od epicentra (USGS)

Povučeno je upozorenje na tsunami izdano nakon što je u nedjelju potres snage 7,7 stepeni pogodio područje 225 kilometara jugozapadno od grada Puerto Montta na jugu Čilea, objavili su zvaničnici, prenose agencije.

Američki Centar za upozoravanje na cunami u Tihom oceanu objavio je kako više ne postoji opasnost od cunamija. Centar je ranije izdao upozorenje svim područjima u krugu od 1.000 kilometara udaljenosti od epicentra potresa.

Potres je bio snage 7,7 prema seizmolozima Američkog geološkog instituta, dok je čileanski ured za vanredna stanja Onemi je rekao kako je snaga bila 7,6.

Evakuacija obalnih područja

Ricardo Toro, šef Onemija, rekao je kako će i dalje nadzirati postoji li mogućnost za cunami, te je ponovio svoj poziv stanovnicima grada Los Lagos da napuste obalu i odu na viša područja. Dodao je kako nema izvještaja da je u potresu bilo žrtava.

Onemi je objavio kako je područje Los Lagosa napustilo približno 4.000 osoba.

Čileanska nacionalna služba za vanredne situacije izdala je upozorenje na opasnost i naredila evakuaciju priobalnih područja regije Lagos.

„Kao mjera opreza, naređujemo evakuaciju obalnih područja Biobio, Araucania, Los Rios i Aysen“, navodi se.

Čile, južnoamerička država, ima dugu historiju smrtonosnih potresa, uključujući onaj iz 2010. godine koji je imao 8,8 stepeni i izazvao cunami koji je uništio mnoge obalne gradove.

Izvor: Agencije