Potvrda optužnice za zlostavljanje Njemice

Na poziv susjeda iz sela Gojčin, policija je 17. maja smjestila 19-godišnju Njemicu u sigurnu kuću (Al Jazeera)

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona u slučaju dugogodišnjeg zlostavljanja Njemačke državljanke Betine Siegner.

Na poziv susjeda iz sela Gojčin, policija je 17. maja smjestila 19-godišnju Njemicu u sigurnu kuću, a njene staratelje Milenka i Slavojku Marinković pritvorila.

Ako se dokaže da su krivi, bračni par Marinković mogao bi biti osuđen na kaznu od dvije do osam godina zatvora.

Porodica odbacila navode

Kako je za Al Jazeeru kazao glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović, Milenko i Slavojka Marinković pritvoreni su „zbog postojanja osnovane sumnje da su učestvovali u protivpravnom lišavanju slobode protiv državljanke Njemačke na okrutan način, koje je trajalo u dužem vremenskom periodu“.

Ekipa Al Jazeere je u maju posjetila selo u kojem je živjela Siegner.

Tom prilikom šira porodica njenih staratelja i njena biološka majka kazali su za Al Jazeeru da su navodi o maltretiranju djevojke laž.

Susjed Sead Makalić prijavio je Marinkoviće policiji. On je kazao kako je u više navrata posvjedočio brutalnom ophođenju prema djevojci iz Njemačke.

Policija nije pronašla Betinu prilikom prve posjete selu, te ju je Makalić fotografirao. Prilikom druge potrage policija je pronašla djevojku u šumi, promrzlu i pothranjenu, u teškom psihičkom i fizičkom stanju. 

Izvor: Al Jazeera