Potvrđena doživotna kazna zatvora Zdravku Tolimiru

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Naloženo je da se presuda izvrši odmah, te da Tolimir ostane u pritvoru Međunarodnog suda dok se ne privedu kraju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će služiti kaznu.

“Današnja presuda Tolimiru je potvrdila osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progon i nečovječna djela (prisilno premještanje), na osnovu Tolimirovog učešća u ta dva udružena zločinačka poduhvata. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i značajno doprinio tim udruženim zločinačkim poduhvatima, koji su rezultirali masovnim pogubljenjima hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilnim premještanjem hiljada civila iz te dvije enklave”, navodi se u saopćenju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Žalbeno vijeće je Tolimiru djelimično poništilo osude za genocid putem nanošenja teških duševnih povreda, ali jedino u dijelu koji se odnosi na osude koje se temelje na operacijama bosanskih Srba u Žepi (uz suprotno mišljenje sudija Sekulea i Güneya) i nametanje životnih uvjeta smišljenih kako bi doveli do potpunog uništenja muslimanskog stanovništva istočne Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopćenju.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da su bosanski muslimani iz Žepe, zajedno sa muslimanima Srebrenice i istočne BiH bili žrtve genocida.

“Žalbeno vijeće je također Tolimiru djelimično poništilo osude za: (1) genocid, ubistvo i istrebljivanje, ali jedino u dijelu koji se odnosi na ubijanje šest bosanskih Muslimana u blizini Trnova koje su počinili pripadnici jedinice “Škorpioni” i za (2) genocid i istrebljivanje, ali jedino u dijelu koji se odnosi na ubijanje trojice lokalnih vođa iz Žepe počinjeno nakon prisilnog premještanja stanovništva te enklave. Žalbeno vijeće nije zadiralo u zaključak Pretresnog vijeća da ta tri slučaja lišavanja života predstavljaju ubistvo kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti”, ističe se u saopćenju ICTY-a.

Žalbeno vijeće je odbacilo preostale Tolimirove žalbene osnove. Sudija Antonetti podnio je djelimično suprotno i djelimično izdvojeno mišljenje. Sudija Güney i sudija Sekule podnijeli su djelimično suprotna mišljenja.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.

Prvobitna presuda

Pretresno vijeće je u decembru 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, kao i za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Cilj prvog poduhvata je bio da se od, otprilike, 11. jula do 1. novembra 1995. godine pobiju vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz enklave Srebrenica. Cilj drugog udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se od marta do augusta 1995. godine prisilno ukloni i deportuje stanovništvo Bošnjaka iz enklava Srebrenica i Žepa.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena je 25. februara 2005.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007. godine, a u pritvor Međunarodnog suda prebačen je 1. juna 2007. godine. Suđenje je počelo 26. februara 2010. godine.

Tribunal je 12. decembra 2012. godine nepravomoćno osudio Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prvostepenu presudu tročlano sudsko vijeće donijelo je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije iz Zambije Prisce Nyambe.

Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid.

Brojni zločini

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine i genocid.

“Raspravno vijeće je većinski… utvrdilo da ste krivi za krivično djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida”, kazao je 2012. predsjedavajući Vijeća, njemački sudija Christoph Flugge, čitajući obrazloženje presude, kojom je utvrđeno da je, prema dokazima izvedenim na suđenju, na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana.

On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave, a ta je cifra, kako je rekao, bliža 6.000.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za krivična djela istrebljenja, ubistva, progona i prisilnog premještanja muslimana iz Srebrenice i Žepe od maja do novembra 1995. godine.

Samo u jednoj tački optužnice nije dokazana krivica – onoj za deportacije.

Sudija Flugge, koristeći riječi svjedoka, opisao ga je kao “desnu ruku” te “oči i uši” Mladića.

Mučili i dječake

Presudom je utvrđeno da masovna ubistva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice bošnjačkih lidera u Žepi – Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljali genocid, jer su imali za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Sudija Flugge je kazao da je jedna od odlika počinjenog genocida bila i činjenica da su pripadnici VRS-a pod Tolimirovom komandom ismijavali i mučili dječake i muškarce “često samo zato što su pripadali islamskoj vjeri”, a neki su i primoravani da pjevaju srpske pjesme prije nego što su ubijeni.

Tužitelji su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika RS-a Radovana Karadžića, također optuženog za ratne zločine i genocid, i generala Mladića da svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni, tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba, bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

Izvor: Al Jazeera i agencije