Potvrđena lista kandidata za predsjednika Turske

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora osvojiti nadpolovičnu većinu glasova (EPA)

Vrhovna izborna komisija Turske saopćila je konačnu listu kandidata za prijevremene predsjedničke izbore, koji će biti održani 24. juna, a u izbornoj utrci će učestvovati šest kandidata, javlja agencija Anadolija.

Po isteku roka za žalbe na kandidature, na potvrđenom spisku predsjedničkih kandidata nalaze se Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

Parlament Turske je u aprilu usvojio odluku o održavanju prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji su u redovnoj proceduri trebali biti održani u novembru naredne godine.

Riječ je o historijskim izborima, kojima će Turska preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem, što je odobreno i referendumom održanim u aprilu prošle godine.

Prvi predsjednik sa širokim ovlastima

Vladajuća Partija pravde i razvoja na izbore ulazi u Narodnoj alijansi, u kojoj je još i Partija nacionalnog pokreta.

Njihov zajednički predsjednički kandidat je aktuelni predsjednik Turske Erdogan.

On je na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine i prvi je direktno birani predsjednik Turske.

U slučaju pobjede na junskim izborima će postati i prvi predsjednik Turske sa širokim ovlastima, koje će mu dati predsjednički sistem upravljanja državom u kojem više neće biti funkcije premijera.

Kandidat najjače opozicione Narodne republikanske partije je Ince, a ne lider te partije Kemal Kilicdaroglu, koji je najglasniji politički oponent Erdoganu.

Kandidatkinja opozicione partije IYI je liderka te relativno nove političke opcije Aksener.

Za kandidaturu 100.000 potpisa

Ona je za kandidaturu prikupila 100.000 potpisa građana, za razliku od Erdogana i Incea, koji su kandidirani iz stranačkih zastupničkih klubova u Parlamentu Turske.

I lider opozicione Saadet partije Karamollaoglu je prikupio potrebnih 100.000 potpisa građana za kandidaturu.

Opoziciona Narodna demokratska partija kandidirala je lidera Demirtasa, koji se, s još 12 parlamentarnih zastupnika te partije, od kraja 2016. godine nalazi u pritvoru zbog optužnica za povezanost s Radničkom partijom Kurdistana.

I opoziciona Vatan partija je prikupila potrebne potpise građana i za predsjedničke izbore kandidirala njenog lidera Parinceka.

Velika narodna skupština Republike Turske nedavno je usvojila paket izmjena i dopuna zakona koje se odnose na usklađivanje normi i provedbu ustavne reforme, koja je odobrena na prošlogodišnjem referendumu, a kojom Turska prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Usvojenim paketom usklađen je i Izborni zakon Turske, po kojem će biti održanim prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

U Parlamentu 600, umjesto 550 zastupnika

Shodno ustavnim izmjenama, ukida se pozicija premijera, a izvršne ovlasti nakon izbora preuzima predsjednik države.

Zakonodavne ovlasti i dalje će biti koncentrirane u Parlamentu, s tim da će Parlament imati 600, umjesto dosadašnjih 550 zastupnika.

Predsjednik države i Parlament se biraju na mandat od po pet godina.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora osvojiti nadpolovičnu većinu glasova, a u slučaju da niti jedan kandidat to ne ostvari, za 15 dana će biti održan drugi krug izbora, u kojem bi ostala dva kandidata koji u prvom krugu osvoje najviše glasova.

Izvor: Agencije