Potvrđena nova izraelska vlada

Netanyahuu nije bilo lako da osnuje vladajuću koaliciju, uprkos glatkoj izbornoj pobjedi (EPA)

Nova izraelska vlada Benjamina Netanyahua prošla je prvi ispit u parlamentu, što otvara put za prisegu novog kabineta nakon dva mjeseca napornih koalicijskih pregovora.

Parlament je sa 61 naspram 59 glasova odobrio Netanyahuov prijedlog povećanja broja ministara, dopustivši mu da udovolji odgovarajućim zahtjevima iz njegove stranke Likud i drugih koalicijskih partnera.

Konzervativni Likud bit će na čelu koalicije u kojoj su krajnje desna stranka Židovsko ognjište, ultraortodoksna Ujedinjena lista Tore i Shas te Kulanu, centristički pokret na čijem je čelu bivši član Likuda.

Netanyahuova koalicija, koja ima samo jedan glas više, mogla bi vladu učiniti ranjivom i nestabilnom, posebice zbog zahtjeva manjih koalicijskih partnera, što bi bio nastavak tradicionalne nestabilnosti u izraelskoj politici.

Pregovori s Palestincima

Jedan od prvih ciljeva nove koalicije u Izraelu mir je s Palestincima, no ne spominje se i ideja o palestinskoj državi, prema tekstu o smjernicama objavljenom u srijedu.

“Vlada će se pobrinuti za napredak diplomatskog procesa i učinit će sve što je u njezinoj moći oko postizanja mirovnog sporazuma s Palestincima i svim izraelskim susjedima, istodobno zadržavši sigurnost te povijesne i nacionalne interese Izraela”, piše u dokumentu predstavljenom u parlamentu.

Inauguracija nove izraelske vlade, bila je planirana za četvrtak popodne, ali je odgođena na zahtjev premijera Netanyahua.

Izraelski mediji navode kako je Netanyahu tražio odgađanje zbog nesporazuma oko ministarskih postavljenja iskrslih u posljednjem trenutku.

Izvor: Agencije