Potvrđena optužnica u predmetu ‘Bobar banka’

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem približno 60 svjedoka i stručnih vještaka (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 16 osoba u predmetu “Bobar banka” koja ih tereti za finansijski kriminal i zloupotrebe, čime je građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanesena šteta od gotovo 122,5 miliona KM (61 milion eura), potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić rekao je da je optužnica potvrđena prošle sedmice, ali u Sudu BiH to nisu mogli potvrditi, prenosi Oslobođenje.

Optužnica je potvrđena protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

“Optuženi se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem ‘Bobar banke’ a. d. Bijeljina te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran”, navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Slom banke

Na taj su način, kako je navedeno, doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koji su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani, koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriteljima.

“S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, općina i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u oba bh. entiteta, kao i u Brčko distriktu BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem približno 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 jedinica dokaznog materijala.

Istraga i optužnica u predmetu “Bobar banka” jedna je od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u Bosni i Hercegovini i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 50 miliona eura.

Za osobama koje su obuhvaćene istragom, a nisu dostupne i nalaze se van Bosne i Hercegovine bit će zatraženo raspisivanje međunarodnih potjernica. Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Izvor: Agencije