Potvrđena optužnica za ubistva Bošnjaka u Vlasenici

Za zločine počinjene u Vlasenici i Sušici izrečene su tri presude (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je krajem januara tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao protiv Višnje Aćimović, zvane Beba, kojom se tereti za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva u Vlasenici.

Optužnica tereti Višnju Aćimović da je početkom juna 1992. na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zvani Mračni dol, u neposrednoj blizini logora Sušica, bez službenog položaja u vojsci “srpske republike Bosne i Hercegovine”, svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske, učestvovala u ubistvima 37 muškaraca Bošnjaka, dovezenih na to mjesto autobusom iz zatvora, koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.

“Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa”, navedeno je u optužnici.

Tijela žrtava pronađena su i ekshumirana 2000. godine na istom mjestu gdje su i strijeljani.

Suprug načelnik općine

Aćimović je državljanka Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je i nastanjena, a sestra je aktualnog načelnika Općine Vlasenica i bivšeg zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Miroslava Miće Kraljevića.

Sarajevski mediji prenose da je Kraljević bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake.

Iako je prošlo četvrt stoljeća i iako je njegovo ime često spominjano na haškim i suđenjima pred Sudom Bosne i Hercegovine, Kraljević nije odgovarao za ono što je činio u ljeto 1992. godine.

Za zločine u Vlasenici i Sušici izrečene su tri presude: Goranu Viškoviću i Predragu Bastahu suđeno je pred Sudom Bosne i Hercegovine, a zapovjedniku logora Draganu Nikoliću suđeno je u Hagu.

Nakon priznanja Nikolić je osuđen na 20 godina, ali je zbog dobrog vladanja u zatvoru ostao osam godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije