Potvrđena optužnica Zoranu Zaevu

Odbrana smatra da je optužnica paušalna i pravno neodrživa (EPA)

Sud u Skoplju potvrdio je optužnicu protiv lidera makedonske opozicije Zorana Zaeva i još četiri osobe, koja ih tereti za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Tročlano sudsko vijeće potvrdilo je u utorak popodne optužnicu, nakon što je utvrdilo da u makedonskom Krivičnom zakoniku postoje krivična djela za koja se terete i da su priloženi adekvatni dokazi, saopšteno je iz suda.

Osim Zaeva, koji je na slobodi, optužnica je za takozvanu aferu “Puč” potvrđena i protiv bivšeg šefa makedonske tajne policije Zorana Veruševskog, njegove supruge, Đorđija Lazarevskog i Branka Palifrova, koji se nalaze u pritvoru.

Prema navodima optužnice, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev ucjenjivao je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog tajnim materijalima, tražeći od njega da podnese ostavku i da bude formirana tehnička vlada, koja bi organizovala prijevremene parlamentarne izbore.

Odbrana smatra da je optužnica paušalna i pravno neodrživa, budući da je zahtjev za formiranje tehničke vlade politički, a ne ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti zemlje.

Prva presuda

Termin početka suđenja lideru opozicije biće naknadno utvrđen.

U ovom slučaju nedavno je donesena prva presuda, kojom je bivši službenik MUP-a osuđen na tri godine zatvora nakon što je priznao izvršenje krivičnog djela.

Afera “Puč” dodatno je pogoršala ionako tešku političku situaciju u Makedoniji, prenose agencije.

Desetak dana nakon što je makedonski MUP podnio krivičnu prijavu za aferu “Puč”, Zaev je počeo da objavljuje navodne prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog, kojeg optužuje da je putem Direkcije za sigurnost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.

U međuvremenu su ministrica policije Gordana Jankulovska, ministar transporta i veza Mile Janakievski i šef obavještajne službe Sašo Mijalkov podnijeli ostavke.

Izvor: Agencije