Potvrđena pojava ospica u Dubrovniku

Cjepivo, Vakcina
Ljekari ističu da je vakcinacija jedini način da se spriječi veće širenje bolesti (EPA)

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su za Al Jazeeru da muškarac koji je u petak primljen u bolnicu u Dubrovniku ima ospice.  

Muškarac iz Stona zaražen ospicama, koji je u petak hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici, u dobrom je stanju i do kraja bi tjedna trebao biti pušten na kućnu njegu, a ne može se isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti, izjavio je u utorak u Dubrovniku ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.

Lakić je istaknuo kako su djelatnici Zavoda već u petak izašli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli doznati da su bile u kontaktu sa zaraženime.

“Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima Objedinjenog hitnog prijema, ali i pacijentima koji su u jednom trenutku bili u njegovoj blizini pri obradi na OHP-u.  U njih se još nisu mogli razviti ospice, ali smo radili serološke pretrage, a nalazi će biti gotovi vjerojatno tijekom današnjeg dana”, rekao je Lakić.

“Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini”, istaknuo je Lakić te pozvao obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti.

“Pozivam i roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece, a sva djeca koja nisu cijepljena cjepivom Priorix neka se odmah jave pedijatru i školskom liječniku te se odmah dogovore za cijepljenje”, izjavio je Lakić. 

Istaknuo je kako ima dovoljno cjepiva, a naručene su dodatne doze.

Bolnica ekipirana za slučaj epidemije

“Oni koji su cijepljeni nisu 100 posto zaštićeni, a oni koji su dvaput cijepljeni su više od 99 posto zaštićeni. Preboljeli su zaštićeni”, dodao je Lakić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić izjavio je kako je bolnica za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored.

Voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik Stijepo Đuričić izjavio je kako je pacijent dobro i stabilno te će vrlo brzo biti predviđen za otpust na kućnu njegu.

“Ospice imaju karakterističnu kliničku sliku, nesvojstvenu svim drugim bolestima. Prvi dio bolesti, četverodnevni kataralni stadij, oboljeli ima simptome akutne respiratorne infekcije, dakle, kašalj, kihanje i konjuktivitis. Nakon četiri dana razvija se osip čija je distribucija specifična: od čela iza uha, pa po licu i vratu preko trupa do ekstremiteta. Treći dan po izbijanju osipa smatra se da oboljeli više nije zarazan za okolinu. U tih sedam dana je razdoblje kad bolesnik može kapljičnim putem zaraziti ljude oko sebe. Inkubacija virusa je od 10 do 12 dana”, opisao je tijek bolesti Đuričić.

Đuričić je naveo kako su komplikacije kod ospica najčešće sekundarne bakterijske infekcije, od laringitisa do upale pluća i encefalitisa.

Muškarac rođen 1984. nije bio cijepljen, a nedavno se, kako navodi portal Index, vratio s Kosova.

“1984. godine je rođen pacijent, prije dva tjedna je boravio na Kosovu. On se danas dobro osjeća, nije više zarazan. Ako se oporavak ovako nastavi, do kraja tjedna bit će kod kuće”, rekao je ravnatelj bolnice Marijo Bekić, kako prenosi zagrebački portal.

Inače, čak 60 posto djece u Dubrovniku nije bilo cijepljeno prošle godine, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji njih 45 posto.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić-Filipović rekla je u ponedjeljak da je provođenje svih protuepidemijskih mjera počelo i prije nego su uzorci pacijenta sa sumnjom na ospice stigli na analizu u Zagreb.

Poziv roditeljima na cijepljenje

U vezi s procijepljenošću protiv ospica u Hrvatskoj podsjetila je da je “u primovakcinaciji niži obuhvat od 90 posto, a u revakcinaciji, kada dijete ulazi u školu, obuhvat za cijelu Hrvatsku je više od 95 posto, što je u pravilu dobro jer su time školska djeca dobro zaštićena i kolektivni imunitet je prilično dobar”, prenijela je Hina.

“Imamo problem s predškolskom djecom, gdje je ispod 95 posto. Nije ono što bismo željeli, no različiti su obuhvati po županijama. Imamo županije koje imaju još niže obuhvate u primovakcinaciji, ali i revakcinaciji, pa pozivamo sve roditelje koji nisu uspjeli prema redovitom programu cijepiti svoju djecu da ih cijepe jer je to jedini način da spriječimo veće širenje”, rekla je Kurečić-Filipović.

Istaknula je kako je bitno upozoriti sve zdravstvene djelatnike da pri sumnji na ospice promptno reagiraju – posumnjaju li na njih, neka HZJZ-u što prije pošalju uzorke da se protuepidemijske mjere mogu provesti kako treba.

Upozorila je da i starijim ljudima prijeti opasnost od ospica, ali smatra se da su oni preboljeli infekciju u djetinjstvu ili mladosti.

“No, mi kod svake dojave provjeravamo okolinu, kontakte i cjepne statuse bez obzira na dob i poduzimamo sve moguće da ih zaštitimo”, dodala je Kurečić-Filipović.

Izvor: Al Jazeera i agencije