Potvrđena presuda direktoru SIPA-e

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u slučaju Gorana Zubca.

Direktor državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), proglašen je krivim za nesavjestan rad u službi.

Osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, sa rokom od dvije godine.

U martu ove godine Sud je Zubca proglasio krivim, jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom protesta iz februara 2014. godine kada je, između ostalog zapaljena i zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Žalit će se Ustavnom sudu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Al Jazeeru, primilo je presudu.

Advokat Gorana Zubca je najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

“Moj naredni korak, s obzirom da sam pročitao presudu, je obraćanje Ustavnom sudu BiH. Ti neki pravni stavovi koji su izneseni u ovoj presudi, nisu pravni stavovi s kojim se ja slažem, a osim toga suprotni su stavovima Vrhovnog suda Federacije BiH i Vrhovnog suda Republike Srpske“, istakao je Dragiša Jokić.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine bilo je već ranije nekoliko pokušaja za smjenu Zubca.

U Nezavisnom parlamentarnom odboru većina je odbacivala te zahtjeve zbog nepostojanja pravosnažnosti presude u ovom predmetu.

Kako je sada donesena, član odbora Enes Obralija kaže da je predsjednik tog parlamentarnog tijela dužan sazvati hitnu sjednicu sa koje bi se uputio prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za smjenom Zubca.

Obralija smatra da Zubac mora biti smijenjen, te će sazvati hitnu sjednicu Odbora ukoliko to ne učini predsjednik odbora, Žika Krunić.

Izvor: Al Jazeera