Potvrđena presuda kapetanu Costa Concordie

Tužitelji su rekli kako je Schettino usmjerio brod preblizu otoku kako bi se pravio važan pred plesačicom (Reuters)

Bivšeg kapetana kruzera Costa Concordie najviši italijanski sud je osudio na 16 godina zatvora za njegovu ulogu u brodolomu 2012. u kojem je poginulo 32 ljudi kod otoka Giglio, rekao je sudski dužnosnik.

Francesco Schettino je proglašen krivim 2015. za ubistvo iz nehata jer je prouzročio brodolom i napustio svoje putnike. Presudom italijanskog kasacijskog suda u petak on je iscrpio sve mogućnosti za žalbu nakon što je sud odbacio njegovu tvrdnju da su drugi krivi za brodolom.

Na slobodi do ove odluke Schettino (56) bi kako se očekuje trebao početi služiti kaznu u narednih nekoliko sati.

Schettino je bio kapetan broda na kojem je bilo više od 4.200 putnika i posade kada se nasukao na stijene kod toskanskog otoka koje su proderale rupu u njegovu boku što je dovelo do njegova prevrtanja.

‘Kapetan kukavica’

Schettino je u medijima dobio nadimak “kapetan kukavica” nakon što je obalna straža objavila njegove snimke u čamcu za spašavanje kako se opire vraćanju na nasukani brod.

Tužitelji su rekli kako je usmjerio brod preblizu otoku kako bi se pravio važan pred plesačicom, ali on je prebacio odgovornost na probleme u komunikaciji s kormilarom Indonežaninom.

Presuda uključuje 10 godina za ubistvo iz nehata, pet za izazivanje brodoloma i jednu godinu za napuštanje broda prije nego su putnici i posada bili na sigurnom i mjesec dana jer je lagao vlastima nakon svega.

Pet njegovih kolega je isto tako osuđeno na zatvorske kazne do tri godine na ranijim suđenjima.

Brod koji je isporučen kompaniji Costa Crociere 2006. koštao je 450 miliona eura. Costa Concordia je nakon brodoloma u cijelosti otpisana i odvučena u rezalište u Genovu, a troškovi vađenja i odvlačenja procijenjeni su na 1.5 milijardi eura.

Izvor: Agencije