Potvrđena smrt Amerikanke koju je oteo ISIL

Kayla Muller, 26-godišnjakinja iz Prescotta u Arizoni, oteta je u augustu 2013. godine u sirijskom gradu Halepu (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je smrt američke taokinje koju je držala grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Bijela kuća u saopćenju objavljenom u utorak potvrdila je da je Kayla Mueller ubijena u zračnim napadima na pozicije ISIL-a koje je izvela jordanska vojska u petak.

“Bez obzira koliko za to bude trebalo, SAD će pronaći i dovesti pred pravdu teroriste koji su odgovorni za otmicu i smrt Kayle”, naveo je Obama u saopćenju.

Još najmanje jedan Amerikanac u zarobljeništvu

Najmanje još jedan Amerikanac je talac na Bliskom istoku, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest nakon potvrde o smrti humanitarne radnice Kayle Muller.

“Izbjegavali smo razgovore o pojedinačnim slučajevima Amerikanaca, koji su u zarobljeništvu, ali smo svjesni da su u regionu Amerikanci držani kao taoci”, izjavio je Ernest, odgovarajući na pitanje da li u zarobljeništvu ISIL-a ima još američkih državljana.

On nije želio dalje da komentira.

“Ne želim da ulazim u diskusije oko slučajeva pojedinaca, koji su bili taoci, jer vjerujemo da nije u njihovom najboljem interesu da se o tome javno govori. Ali, bilo je izvještaja u javnosti da se još najmanje jedan Amerikanac nalazi u zarobljeništvu u Siriji”, istakao je Ernest.

Američki sekretar odbrane Chuck Hagel saopćio je da je svijet “ujedinjen u osudi ISIL-ovih ubistava i zatvaranja nevinih”.

Članovi porodice Mueller također su izdali saopćenje, u kojem navode da im je rečeno da je ona ubijena.

‘Zatrpana u ruševinama’

U objavama na web stranicama bliskima ISIL-u, grupa je saopćila da je Muller zatrpana pod ruševinama nakon zračnih napada jordanskih borbenih aviona u Raqqi, na sjeveru Sirije.

Muller, 26-godišnjakinja iz Prescotta u Arizoni, oteta je u augustu 2013. godine u sirijskom gradu Halepu, nakon što je napustila bolnicu Liječnika bez granica, navodi se u izjavi porodice, koju je objavio John McCain, senator iz Arizone.

Njeni roditelji kazali su da je ona posvetila karijeru “pomaganju ljudima u nevolji širom svijeta” od kako je diplomirala 2009. godine.

Muller je radila s humanitarnim organizacijama na sjeveru Indije, u Izraelu i palestinskim teritorijama, prije nego što se vratila kući u Arizonu 2011. godine i tamo radila na klinci za HIV i AIDS te u skloništima za žene.

Izvor: Agencije