Zajednička padobranska vojna vježba Srbije i SAD-a

Na vježbi će učestvovati pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD-a i padobranci Vojske Srbije (Arhiva)

Padobranska vježba vojski SAD-a i Srbije bit će održana od 14. do 17. novembra u Beogradu, na Aerodromu Batajnica, rekao je glasnogovornik američke vojske u Evropi John Tomassi.

“Cilj ove vježbe je razvijanje odnosa i interoperabilnosti između naše dvije države. Vježba SAD-a i Srbije zajednički je dogovorena. Također, ovom prilikom bit će održana i ceremonija razmjene padobranskih simbola”, izjavio je Tomassi za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je zvanični naziv ove vojne vježbe “Double Eagle”.

On je kazao da će u vježbi na batajničkom aerodromu učestvovati pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD-a iz Vicenze u Italiji, padobranci Vojske Srbije, kao i dva transportera C-130 iz 86. zračnog vinga iz Ramsteina u Njemačkoj.

Skokovi padobranaca

Na četvorodnevnoj vježbi su skokovi američkih i srpskih padobranaca planirani za srijedu i petak, 15. i 17. novembar, ali će konačni plan biti utvrđen u skladu s vremenskim uslovima, rekli su u Evropskoj komandi Armije SAD-a.

Ta vojna vežba nije prva padobranska vježba s Amerikom – prije deset godina na aerodromu u Nišu skakali su pripadnici 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

U proteklih šest godina Srbija je održala skoro 50 vježbi sa SAD-om i NATO-om, kao i desetak s Rusijom, podsjeća RSE.

Izvor: Agencije