Potvrđene doživotne suspenzije u Kini

Nan Yong, bivši čelnik CFA, jedan je od zvaničnika koji su dobili doživotnu suspenziju (Reuters)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) u ponedjeljak je potvrdila kazne za 58 osoba koje su povezane sa namještanjem utakmica i primanjem mita u Kini, a istraga je ranije pokazala kako je riječ o utakmicama koje datiraju od 2010. do 2012. godine.

Nogometni savez ove azijske države doživotno je suspendirao 33 osobe, dok je za 25 lica određena petogodišnja zabrana bavljenja svim aktivnostima koje imaju veze sa ovim sportom, objavljeno je na internetskoj stranici FIFA-e.

Disciplinski komitet svjetske kuće nogometa odredio je da kazne važe u cijelim svijetu, u skladu sa određenim članovima FIFA-inog disciplinskog koda.

Istrage i procesi

Ove kazne uslijedile su nakon istraga i procesa koje su vodile kineski sudski organi između 2010. i 2012. godine, a u kojima je Nogometni savez Kine (CFA) u potpunosti sarađivao. Slučajevi su se odnosili na namještanje utakmica 1990-tih i početka 2000-tih godina.

Kazne, koje je su izrekli kineski sudovi, označile su kraj žalbenog procesa, koji je počeo nakon prvobitnih sankcija izrečenih u junu 2012. godine.

Među zvaničnicima kojima je doživotno zabranjeno bavljenje nogometom su dvojica bivših predsjednika nogometne lige Nan Yong i njegov prethodnik na toj funkciji Xie Yalong, koji je već osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita.

Izvor: Agencije