Potvrđeni izborni rezultati za Srebrenicu

Rezultati su potvrđeni prostom većinom (Anadolija)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je u srijedu prostom većinom glasova (četiri glasa za i dva protiv) potvrdila rezultate lokalnih izbora u Srebrenici za načelnika i Skupštinu opštine (SP).

Za ovu odluku glasali su članovi CIKBiH Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Ahmed Šantić, dok su protiv ove odluke glasali predsjednik CIKBiH Branko Petrić i član Novak Božičković, javila je Fena.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine riješio po žalbama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za Republiku Srpsku (RS) koje se odnose na odbijanje zahtjeva za poništenje izbora u Srebrenici, stekli su se uvjeti za potvrđivanje izbornih rezultata za ovu opštinu.

Hadžiabdić je ocijenila da je dobro što se čekalo da članovi CIKBiH daju odobrenje za odgovor po nalogu Suda Bosne i Hercegovine u slučaju ovih žalbi, dodajući da je iz obrazloženja Suda po ovim žalbama vidljivo da nije bilo namjernog odugovlačenja s odlukama i odgovorima na žalbe.

“Ovi izbori su se pretjerano dugo odužili, a zbog toga se ne bi trebali događati propusti”, zaključila je Hadžiabdić.

Petrić je naglasio da je bilo optužbi na račun CIKBiH, ali da se nisu čule optužbe na račun onih koji su organizirano radili stvar zbog kojih se odužilo potvrđivanje izbornih rezultata u Srebrenici.

Poziv na izmjenu Izbornog zakona

Budući da su u opštinama Istočni Drvar i Istočni Mostar na sjednici CIKBiH u srijedu u Sarajevu potvrđeni izborni rezultati, iako su zbog sličnih razloga prethodno izbori bili odlukom CIKBiH poništeni, Petrić navodi da u Srebrenici to nije bilo slučaj, iako je tamo “u drastičnijoj mjeri došlo do kršenja volje građana i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”.

“Tamo je bilo lažnih glasača i lažnih prebivališta”, kazao je Petrić, upoređujući ih s “lažnim azilantima”, “lažnim invalidima”, “lažnim penzionerima”.

U izjavi za medije Petrić je, obrazlažući zašto je glasao protiv odluke o Srebrenici, kazao je da izbori u Srebrenici, prema njegovom uvjerenju, nisu provedeni u skladu s Izbornim zakonom i demokratskim načelima.

“Bilo je tu prijetnji, sile, podmetanja, lažnih prebivališa i glasača te je stoga trebalo da dijeli sudbinu isto kao i tamo gdje smo poništili i ponovili izbore onako kako treba u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru, ali to što se ovako završilo izvan je moje moći. Neko ko donosi propise i drugi koji primjenjuju ovu nauku biti će u mogućnosti da spriječe svaku buduću manipulaciju glasačima i izborima”, pojasnio je Petrić.

Nakon sjednice potvrđeni su rezultati lokalnih izbora održanih 7. oktobra za sve općine/opštine u Bosni i Hercegovini, osim za općinu Mostar, u kojoj izbori nisu ni raspisani, što je bio razlog da članovi CIKBiH pozovu na izmjene Izbornog zakona kako bi se moglo riješiti ovo pitanje.

Izvor: Agencije