Potvrđeni rezultati općih izbora u BiH

Građani BiH su na ovogodišnjim općim izborima birali predstavnike na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou (AFP)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je u ponedjeljak potvrđene konačne rezultate općih izbora održanih 12. oktobra, prema kojima će u naredne četiri godine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić biti članovi državnog Predsjedništva, prenosi agencija Fena.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva i kandidat Stranke demokratske akcije, osvojio je 247.235, Čović, hrvatski član i kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, osvojio je 128.053, dok je Ivanić, srpski član i kandidat Saveza za promjene, osvojio 318.799 glasova.

CIK je objavio i rezultate za sastav Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Narodnu skupštinu RS-a te skupštine deset kantona u Federaciji.

Mandati u skupštinama

U Zastupnički dom PSBiH iz FBiH biralo se 28 zastupnika od čega je SDA osvojila devet, DF pet, SBB  četiri, koalicija HDZ BiH-HSS-HKDU BiH-HSP A.Starčević-HSP HB četiri, SDP BiH tri, te HDZ 1990, BPS i A-SDA jedan mandat.

U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz RS biralo se 14 zastupnika, a najveći broj osvojila je SNSD – šest mandata, SDS je dobio pet mandata, a po jedan koalicija PDP-NDP, koalicija DNS-NS-SRS i SDA.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 98 članova, a najviše mandata osvojila je SDA (29), slijede SBB (16), DF (14), koalicija HDZ BiH-HSS-HKDU BiH-HSP A.Starčević-HSP HB (12), SDP BiH (12), koalicija HDZ 1990 (4), BPS (4), SBiH (3), A-SDA (2), Naša stranka (1), Laburistička stranka (1).

Predsjednik RS u narednom četverogodišnjem mandatu bit će Milorad Dodik (SNSD-DNS-SPS), a potpredsjednici su iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić (Koalicija Domovina) i iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković (HDZ-HSS-HKDU-HSP HB).

Narodna skupština RS broji 83 poslanika od čega je najviše dobio SNSD – 29 mandata, koalicija oko SDS – 24 mandata, DNS-NS-SRS – osam mandata, PDP – sedam, Domovina – pet, NDP – pet i SP – pet mandata.

Pritisci na Komisiju

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić napomenuo je da od danas teče rok za konstituiranje vlasti na svim nivoima, a prvo bi to trebali uraditi skupštine kantona, čije bi konstituirajuće sjednice trebale biti održane najkasnije 10 dana od objave potvrđenih rezultata.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, prema važećim zakonima, trebalo biti konstituirano najkasnije 15 dana od objave potvrđenih rezultata, a Mikić kaže da postoji najava da bi to trebalo biti za sedam dana, odnosno 17. novembra.

Narodna skupština RS-a trebala bi biti konstituirana najkasnije 15 dana od dana objave rezultata, Predstavnički dom Parlamenta Federacije najkasnije 20 dana, i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najkasnije 30 dana od objave potvrđenih rezultata.

Mikić je kazao da CIK, kao institucija, nikada do sada nije bio izložen većim, neargumentiranim i negativnim kritikama, zbog čega je napomenuo da izborna pravila vrijede od 2002. godine te da, iako je bilo izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nije bilo tehničkih izmjena kada su u pitanju provedbe izbora.

Podsjetio je na ponovno brojanje glasova sa 198 biračkih mjesta, kao i da je upućeno 35 žalbi na rad CIK-a Apelacionom sudu, ali je Sud Bosne i Hercegovine odbio sve žalbe, čime su otklonjene sumnje na rad CIK-a.

Izvor: Agencije