Povećan broj civilnih žrtava u Afganistanu

U Afganistanu je u trećem kvartalu ove godine ranjeno 1.590 civila (Getty Images)

Broj civilnih žrtava u Afganistanu povećan je 28 posto između 1. augusta i 31. oktobra u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN).

Misija UN-a u Afganistanu (UNAMA) saopćila je da je najmanje 967 civila ubijeno, dok je 1.590 civila ranjeno u trećem kvartalu ove godine.

Militanti su odgovorni za 80 posto civilnih žrtava, dok je samo šest posto rezultat operacija afganistanskih snaga sigurnosti.

Uzrok smrti 10 posto i dalje je nejasan.

“Najveći broj žrtava je rezultat oružanih sukoba i eksplozije improviziranih naprava”, navodi se u izvještaju.

Od 2007. godine, kada je UN počeo bilježiti broj poginulih civila u Afganistanu, do augusta ove godine ubijeno je 13.431 civila.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u subotu je izjavio kako američke i NATO snage, koje prenose ovlasti za sigurnost države na lokalne strane, trebaju što prije napustiti sela ove države i povući se u svoje baze, prenosi AP.

Iz SAD-a u ranije naveli kako će od sredine 2013. godine, zajedno sa svojim saveznicima, raditi iz manje baza te da će se povlačenje vojne opreme iz Afganistana ubrzati.

Ubrzanje procesa

No, komentari afganistanskog lidera ukazuju kako on smatra da se taj proces treba ubrzati.

“Doći će do promjene naših odnosa sa svijetom 2013. godine. Snage SAD-a i NATO-a će se povući iz Afganistana do kraja 2014. godine, no prije toga, tokom 2013., godine prenos ovlasti za sigurnost bit će okončani i neće biti vojnih aktivnosti stranih snaga u Afganistanu”, rekao je Karzai na otvaranju konferencije u vanjskoj politici Afganistana.

“Radimo na tome da se tranzicija ovlasti desi ranije. Želimo da sve strane snage napuste sela i povuku se u baze kako bi afganistanske snage radile na očuvanju sigurnosti”, istakao je lider azijski lider te dodao kako se međunarodni vojnici, kada se vrate u baze, mogu postepeno vraćati kući i tako okončati povlačenje do kraja 2014. godine.

Više od 10 godina se međunarodne snage bore protiv talibana i drugih pobunjenika koji su dozvoliti da Al-Kaida radi u Afganistanu i planira napade na SAD 2001. godine.

Utočište terorizma

Karzai je dugo isticao kako terorizam nije ukorijenjen u selima, ali postoji na drugim utočištima van države što se tumači kao aluzija na susjedni Pakistan.

“Kako mi vidimo stvari, borba protiv terorizma se ne dešava u Afganistanu. Zato mi ne želimo vojne operacije u našim selima, u našim domovima”, kazao je i odbacio strahove da će u njegovoj državu buknuti građanski rat nakon povlačenja stranih borbenih snaga.

Karzai je istakao kako je siguran da afganistanski vojnici i policajci mogu održavati sigurnost u ovoj državi.

“Potpuno sam siguran da će povlačenje međunarodnih snaga 2014. godine nama dati više mogućnosti da osiguramo bolju sigurnost. Mi smo vlasnici naše države i to trebamo pokazati.”

Predsjednik Afganistana je ponovio poziv na nacionalno jedinstvo i dao instrukcije afganistanskim diplomatama na konferenciji u Kabulu da se vrate u države gdje rade i predstave svoju državu kao ponosnu, suverenu i jedinstvenu.

“Mi smo siromašni, ali smo vladari ove regije, što pokazuje naša historija.”

Izvor: Agencije