Povećane kazne za ubistvo Ive Pukanića

Branitelji trojice kojima je povećana kazna, neugodno iznenađeni tom odlukom, najavili su nove žalbe (Pixsell)

Vrhovni sud Hrvatske donio je drugostepenu presudu za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u oktobru 2008. kojom je trojici optuženih kazne povećao za ukupno 15 godina.

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, sa 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću sa 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću sa 33 na 35 godina.

Vrhovni sud kazne je povećao trojici optuženika djelomično prihvativši žalbu USKOK-a, a njihovim je obranama žalbe u cijelosti odbio.

Ostalim optuženim Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđena je prvostepena  presuda kojom su obojica osuđena na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću, koji je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zločin.

Ukupna kazna 150 godina

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je za Hinu da je drugostepena presuda, napisana na 59 stranica, u utorak otpremljena zagrebačkome Županijskom sudu na kojem su nakon desetomjesečnog suđenja 3. novembra 2010. objavljene nepravomoćne presude, kojima su šestorica optuženika osuđena ukupno na 150 godina zatvora.

Branitelji trojice kojima je povećana kazna, neugodno iznenađeni tom odlukom koju još nisu dobili, najavili su nove žalbe na koje imaju pravo budući da su njihovi branjenici osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Odvjetnik Rajko Mlinarić, jedan od branitelja Slobodana Đurovića, nije krio da je šokiran odlukom Vrhovnog suda. Izjavio je kako nije očekivao povećanje kazne, nego, naprotiv, ukidanje prvostupanjske presude koju smatra potpuno neosnovanom.

Branitelj Roberta Matanića, Hrvoje Korša rekao je da odluku Vrhovnog suda još nije primioi, no nije krio da je njome šokiran.

“Ako je istina da je mom branjeniku povećana kazna, to je strašno s obzirom na pripremljenu i napisanu žalbu koja je bila ‘debela kao Biblija'”, kazao je Gudurićev branitelj Andrej Ilić i zaključio kako mu ne preostaje ništa drugo nego pisati novu opširnu žalbu.

Brutalno ubistvo

Na suđenju u Zagrebu, koje se održavalo uz stroge mjere osiguranja, nisu otkriveni motiv ubojstva ni krajnji naručitelj.

Brutalno ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića podmetanjem eksplozivne naprave na parkiralištu redakcije  listal 23. novembra 2010. šokiralo je hrvatsku javnost.

Zločinačku skupinu prema optužnici je okupio Robert Matanić. Zbog pomaganja, osuđeni su njegov bratić Luka Matanić i prijatelj Amir Mafalani. Bojan Gudurić osuđen zato što je trebao pucati na Pukanića iz zasjede ako eksploziv “zataji”.

Slobodan Đurović optužen je da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio 1,5 miliona eura.

Uz Milovanovića, koji je bio direktni počinitelj, za isti zločin u Beogradu sudi se Sretenu Jociću i Milenku Kuzmanoviću.

Izvor: Agencije