Povećanje minimalnih plata u SAD-u

Gotovo dva i po miliona američkih radnika koji zarađuju minimalne plate mogli bi uskoro dobiti povećanje prihoda.

Trinaest saveznih država podiglo je iznos minimalne plate, a isto se očekuje i od drugih država. Nažalost, za mnoge čak ni ove povišice neće biti dovoljne.

Jednoglasnom odlukom, Vijeće Washington DC-a podiglo je minimalnu satnicu na 11 dolara i pedeset centi za naredne dvije godine, što je značajno poboljšanje u odnosu na prijašnjih 7,25 dolara. Slična inicijativa širi se širom zemlje.

Rast životnih troškova

“Ali 11 i po dolara na sat je premalo, ako uzmete u obzir rast životnih troškova, produktivnost, i primanja 1 posto najbogatijih . Prema tim parametrima, istraživanja pokazuju da bi minimalna satnica trebala biti 25 dolara na sat”, javlja reporter Shihab Rattansi iz Washingtona.

Sve češće i političari govore o nejednakosti u platama u SAD-u.

“Imate kompanije koje bilježe rekordne zarade. Walmart je zaradio 17 milijardi dolara, a direktor zarađuje 11 hiljada na sat, a pritom su njegovi radnici veoma slabo plaćeni”, kaže Vincent Orange, član Gradskog vijeća.

Čak je i predsjednik Barack Obama govorio o potrebi da se radnici pošteno plaćaju, a ne samo da su malo iznad siromaštva.

“Ako marljivo radite, trebali biste imati pristojan život”, kazao je on.

Uprkos takvom stavu, Obama je podržao podizanje minimalne satnice, ali samo do 10,10 dolara.

S tim iznosom, Stacy Ardon ne bi mogla preživjeti. Kao medicinski tehničar, zarađivala je 11,5 dolara. Račune je uspijevala platiti radeći brojne prekovremene sate.

“Propustila sam neke ključne stvari u životu svoje djece jer sam šest dana sedmično provodila na poslu”, kaže Ardon.

Sve je u rukama poslodavaca

Institut za ekonomske politike u Washingtonu je napravio kalkulator budžeta koji računa koliko bi neko trebao zarađivati da bi imao pristojan život.

Kada se ukucaju Stacyini podaci, kalkulator pokazuje da je daleko ispod optimalne zarade.

Kako bi se situacija poboljšala, David Cooper sa Instituta smatra da debatu treba proširiti.

“Radnicima mora biti omogućeno da se ujedine kako bi pregovarali za bolje plate, jer trenutno previše poslodavaca drži sve karte u svojim rukama”, kaže on.

Ardon je ostala bez posla kada je pokušala oformiti sindikat.

“I dalje sam aktivna i organizujem kampanje”, kaže ona.

Od borbe ne odustaje, jer ima veoma jak motiv – budućnost svoje djece.

Izvor: Al Jazeera