Povjerenik za informacije nadzire MUP Srbije

Podaci o silovanju maloljetne djevojčice pojavili su se u više dnevnih listova (Al Jazeera)

Povjerenik za informacije od javnog značaja počet će u srijedu nadzor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije povodom objavljivanja podataka o ličnosti iz istrage u više dnevnih listova u vezi sa silovanjem i ubistvom maloljetne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara.

“Ovlašćena lica poverenika započeće danas postupak nadzora u prostorijama MUP-a u Beogradu. S obzirom na vrstu i obim plasiranih podataka, postupak nadzora će u slučaju potrebe biti pokrenut i u odnosu na Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje postupa u slučaju A.S.”, navodi se u saopćenju povjerenika Rodoljuba Šabića.

On će, po okončanju postupka nadzora o utvrđenim činjenicama i mjerama koje će preduzeti, obavijestiti javnost, navodi agencija Beta.

U saopćenju je ocijenio da niz okolnosti u vezi s izvještavanjem o tragičnom slučaju A.S. ukazuje ne samo na teško kršenje profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu i grubo vrijeđanje dostojanstva žrtve, njene porodice i javnosti, nego i na povrede zakona.

Poštovati zakon

“Imajući u vidu da se u više tekstova zločin ‘analizira’ na način koji ukazuje na direktan pristup izveštača izveštajima o istražnim radnjama, zapisnicima, čak i obdukcionom nalazu, može se raditi ne samo o povredama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nego i drugih zakona, poput Zakona o javnom informisanju i medijima, Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, što ukazuje na potrebu da, pored Poverenika, preduzimanjem odgovarajućih mera, reaguju i drugi nadležni”, piše u saopćenju.

Povjerenik je podsjetio da u pravnom sistemu Srbije postoje predviđeni oblici odgovornosti koji praktično ne funkcioniraju, kao što su odredbe Krivičnog zakonika koje predviđaju da će se novčanom kaznom ili zatvorom od godinu dana kazniti onaj ko podatke o ličnosti saopći drugom ili upotrijebi u svrhu za koju nisu namijenjeni, a ako to učini službeno lice bit će kažnjeno zatvorom do tri godine.

U saopćenju se dodaje da povjerenik smatra da događanja u tragičnom slučaju A.S. pokazuju da je neophodno i da je krajnje vreme da nadležni, tužilaštvo i MUP aktiviraju odredbe Krivičnog zakonika koje su do sada praktično bile van primjene.

Izvor: Agencije