Povjeriocima Bobar banke koverte s potraživanjima

Povjerioci Bobar banke preuzeli su u petak u bijeljinskom Centru za kulturu koverte s priznatim ili osporenim iznosom potraživanja.

Likvidacijski upravnik banke Mile Maksimović potvrdio je kako je riječ o uobičajenoj proceduri, jer su pojedinačni iznosi poslovna tajna banke, javlja Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Također je rekao kako je ukupno 450 povjerilaca prijavilo potraživanja u iznosu 289 miliona konvertibilnih maraka (148 miliona eura), a u taj broj uračunati su i deponenti koji su imali do 50.000 KM (25.000 eura) i kojima depozite isplaćuje Agencija za osiguranje depozita.

Oni koji su imali više od 50.000 KM (25.000 eura), objasnio je Maksimović, preuzimaju koverte, a ta potraživanja su procijenjena na 160 miliona KM (80.000 eura).

Osporeno 25 miliona eura

Iako odgovorni još ne mogu reći ima li dovoljno likvidacijske mase za sve, javlja Ljiljana Smiljanić, preliminarni likvidacijski plan bit će gotov naredne sedmice, a konačni u maju.

Nakon toga će znati hoće li banka u stečaj ili neće.

Još navode da imaju vrijednosti hipoteka i drugih tzv. kolaterala, kojima su osigurani krediti u iznosu 120 miliona KM (60 miliona eura), ali je pitanje mogu li prodajom dobiti toliko novca, jer se uglavnom radi o nekretninama i zemljištu.

Od ukupno priznatih 229 miliona KM (115 miliona erura) potraživanja, osporeno je 59 miliona KM (25 miliona eura), naveo je Maksimović.

Među osporenim potraživanjima je veći dio već isplaćenih potraživanja, kao što je 30 miliona KM (15 miliona eura) za Agenciju za osiguranje depozita i pet miliona KM (2,5 miliona eura) koje su riješene prebijanjem depozita i obaveza komitenata banke.

Likvidacija će trajati godinama

Maksimović procjenjuje da će proces likvidacije Bobar banke potrajati narednih nekoliko godina, s obzirom da se očekuje da će veliki broj predmeta završiti na sudovima.

U Bobar banci u likvidaciji je više od 4.000 partija kredita, od čega su 266 krediti unutar grupacije.

“U procesu likvidacije ne otkazuju se krediti korisnicima koji uredno izmiruju tekuće obaveze, po uslovima koje imaju u ugovoru, ali onima koji ne budu izmirivali obaveze krediti će se otkazivati i biće im blokirani računi u svim bankama u Bosni i Hercegovini, što je već slučaj”, naglasio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, za većinu kredita radnika Bobar grupacije postoji validna dokumentacija u dosjeima i preduzimaju se mjere da se ti krediti vrate.

Agencija za bankarstvo bh. entiteta Republika Srpska podnijela je prijavu tužilaštvu, koje treba ispitati jesu li radnici zaista dizali te kredite ili su krediti podizani bez njihovog znanja, zaključio je Maksimović.

Izvor: Al Jazeera i agencije