Povlačenje pobunjenika iz Homsa

Pobunjenici u Homsu su rekli da će otkazati sporazum, ukoliko snage UN-a ne budu nadgledale njihovo povlačenje. Zahtijevaju da Crveni krst pruži pomoć ranjenima.

Stari grad Homs okružuje nekoliko četvrti. To su posljednja pobunjenička uporišta. Ondje je blizu 1.000 vojnika. Posljednjih mjeseci nalaze se pod opsadom, a sada bi mogli izaći slobodno. Dio je to sporazuma postignutog s vladom u Damasku.

Pobunjenici će se, navodno, povući u sela, sjeverno od grada. Ali, i ona su pod opsadom.

Sporazum bi državi trebao omogućiti ponovno uspostavljanje kontrole nad Homsom, koji je poznat kao glavni grad nastanka revolucije.

Bombardiranje i opsada pod kojom su vlasti držale pobunjeničke četvrti polako su doveli do njihove predaje, jednog za drugim. Početkom 2012. godine, režim je počeo kampanju ponovnog preuzimanja izgubljenih teritorija u gradu. Tokom ovog rata, četvrt Bab Amr bila je jedna od najčešćih meta vladinih napada.

Ovdje nije riječ samo o simbolici ovog grada. On je i strateški važan zbog koridora koji povezuje Damask sa vladinim uporištima na obali, a koji prolazi upravo kroz Homs. 

Onog trenutka kada se pobunjenici povuku Homs više neće biti podijeljen crtama fronte. Pobunjenici su, možda, izgubili ono što zovu srcem revolucije.

Bombe u Hami

Sirijski aktivisti su danas saopštili da je broj poginulih u eksploziji dva automobila bombe u dva mala sela u centralnoj sirijskoj provinciji Hama porastao na 23, od čega su 14 djeca.

Rami Abdurahman iz nevladine organizacije Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, izjavio je da će broj žrtava vjerovatno biti i veći.

Bombe su eksplodirale jučer u selima Jadrin i Humajri, koja su jedno od drugog udaljena 19 kilometara, navodi AP.

Za sada nije jasno jesu li ova dva napada povezana.

Sirijski vojni avion pogodio je glavnu vodovodnu mrežu kojom se opskrbljivao Halep, što je prouzrokovalo potpuni nestanak vode u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru sa novinarom AA lokalni aktivisa Mustafa Sultan rekao je da je na vodovodnoj mreži pričinjena velika materijalna šteta i da su ulice preplavljene vodom.

“Snage režima bombardovale su vodovodnu mrežu. U cijelom gradu prekinut je dovod vode”, rekao je Sultan ističući da su ekipe Civilne odbrane Gradskog vijeća pokušale popraviti nanesenu štetu.

Aktivista Sultan je, također, rekao da je sukob između Assadovih snaga i Sirijske oslobodilačke vojske odgodio popravljanje štete na vodovodnoj mreži.

Od eksplozija minobacačkih granata danas su u centralnom dijelu Damaska poginule tri osobe, javili su državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA za današnji napad okrivila je “teroriste”, navodeći da su tri osobe poginule i tri ranjene kada je jedna od granata pogodila minibus u oblasti Al Dvela.

Od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine poginulo je više od 150.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije