Povlačenje Porschea Cayennea zbog ilegalnog softvera

Porsche u saopćenju navodi da je nemar, koji su tužioci kaznili, identificiran 'nekoliko nivoa ispod uprave' (EPA)

Njemačke vlasti zabranile su u četvrtak registriranje novih vozila Porscheovog modela Cayenne 3.0 TDI zbog otkrića ilegalnog softvera u motoru koji utječe na rezultate ispušnih plinova, a približno 22.000 vozila koja su već u saobraćaju širom Evrope pozvano je u radionice na izmjene.

„Prilikom ispitivanja na traci aktivira se program koji postiže više temperature u motoru čime se postiže manja emisija dušikovih oksida, što u normalnom prometu inače nije realno pa su i rezultati lažni“, rekao je ministar saobraćaja Njemačke Alexander Dobrindt.

Audijev motor

Troškove preinake spornog softvera preuzima koncern iz Stuttgarta.

Motor Cayennea 3.0 TDI proizvodi se u kompaniji Audi koja je, kao i Porsche, dio koncerna Volkswagen.

Ministarstvo saobraćaja Njemačke je još početkom mjeseca optužilo Audi za ugradnju softvera za manipuliranje vrijednosti ispušnih plinova u taj tip motora.

Dobrindt smatra kako motori, koji su sa spornim softverom ugrađeni i u druge modele koncerna, mogu i bez manipulacija zadovoljiti norme ispušnih plinova kategorije 6.

„Zato je potpuno neobjašnjivo zašto se sporni softver nalazi u motorima koji zadovoljavaju norme“, istakao je ministar.

Navodni kartel vodećih proizvođača

Skandal oko ispušnih plinova, koji je prije dvije godine otkriven kod Volkswagenovih vozila u SAD-u i koji je koncern do sada koštao približno 22 milijarde eura, potekao je upravo u istražnom odjelu Audija odakle se sporni program proširio i na ostale marke ovog koncerna, smatraju istražitelji.

Osim skandala oko manipulacije koncentracije štetnih tvari u ispušnim plinovima, njemačku automobilsku industriju odnedavno potresa i skandal oko navodnog stvaranja ilegalnog kartela vodećih proizvođača.

Kritičari njemačkoj politici predbacuju da je godinama „žmirila na jedno oko“ kada su pitanju propusti u njemačkoj automobilskoj industriji.

Stručnjaci smatraju kako bi ovi skandali mogli trajno našteti jednom od najvažnijih njemačkih izvoznih proizvoda, automobilima „Made in Germany“.

Izvor: Agencije