Povratak autoindustrije plastici: Kao u doba Trabanta

Autoindustrija eksperimetiše sa novim materijalima (AP)

Piše: Edis Bulić

Tokom svog razvoja, industrija automobila je eksploatisala različite materijale za izradu karoserija vozila, od drveta, kože i pamuka, preko metala, do savremenih sintetičkih, vlaknastih materijala. Logičnim slijedom, čelik je dobio primarnu poziciju kao najčvršće i najpostojanije gradivo automobilskih karoserija. Međutim, i ranijih godina sprovođeni su eksperimenti sa upotrebom nemetala, odnosno plastike u proizvodnji karoserijskih komponenti.

Legendarni ep o plastičnom automobilu koji je postao obrok za svinje prva je pošalica koja slijedi kao reakcija na spominjanje Trabanta.

Istočnonjemačka automobilska kompanija VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau je krajem 50-tih godina prošlog vijeka proizvela automobil Trabant koji je trebao biti cjenovno dostupan širokim potrošačkim masama. Kao osnovni preduslov niske cijene bila je karoserija koja je gotovo u potpunosti bila  izrađena od epoksidnog materijala Duraplast. To je zapravo mješavina recikliranog kartona, pamučnih vlakana i plastike, što je u konačnici predstavljalo materijal sličan onom od kojeg se izrađuju daske za surfanje.

[Ustupljeno Al Jazeeri]

Tako je uvođenje aluminijuma u serijsku proizvodnju karoserija pokazalo prvi znak kraja autolimarije.

“Aluminijum se proizvodi i obrađuje u industrijskim uslovima, ručna obrada je moguća, ali primitivnim tehnikama nanosi se šteta dijelovima karoserije. Jedino rješenje je zamjena dijela originalnom karoserijskom komponentom koja je u najčešćem slučaju neisplativo vlasnicima automobila, a i autolimarima”, kazao je Vrabac.

Zbog omasovljenja upotrebe automobila, industrija je definisala radni vijek vozila na pet godina, samim time i jedna od osobina materijala koji se koriste je mogućnost reciklaže i ponovne upotrebe za izradu boljih, bržih i skupljih automobila.

Plastika ima najmanju specifičnu masu i najjeftinije se reciklira, stoga, ova vrsta materijala ima najsvjetliju budućnost i najveću moguću zastupljenost u industriji.

Izvor: Al Jazeera