Povratak kućama poslije nuklearne katastrofe

Stanovništvo se nedavno počelo vraćati u jedan od gradova u blizini japanskog nuklearnog postrojenja Fukushima. Naraha je među prvima evakuirana 2011. godine, nakon zemljotresa i cunamija, koji su izazvali nuklearnu katastrofu.

Više od četiri godine priroda polako osvaja Narahu, grad smješten unutar zabranjene zone oko nuklearnog postrojenja Fukushima Daiichi. Stanovništvu je bio zabranjen povratak do okončanja procesa dekontaminacije. Zabrana je u septembru ukinuta i blizu 400 stanovnika, uglavnom starijih, vratilo se u grad.

“Vratio sam se čim je to dopušteno, jer želim pomoći u obnovi grada. Pozivam stanovnike koji još nisu sigurni žele li se vratiti da to učine i pomognu nam”, rekao je Misao Sakamoto, stanovnik Narahe.

Nedostaje dječiji smijeh

Hidehiro Sakanushi, glavni redovnik u 830 godina starom budističkom hramu  Dairakuin, sam se vratio, zbog osjećaja dužnosti prema porodici i precima. Suprugu i dvoje djece posjećuje samo vikendom.

“Grad je miran, kao i moj dom. Tokom dana je bučno, zbog kamiona koji stalno prolaze, ali ono što nam je zaista potrebno je dječiji smijeh”, kazao je Sakanushi.

Sakanushi radi i u lokalnom uredu za obrazovanje. Pomaže u gradnji nove škole, koja će moći primiti 900 učenika. Ali, čak ni on još nije siguran da li želi svoju djecu dovesti i odgajati na ovom mjestu.

“U grad se ulaže mnogo energije i novca. Ovo je, na neki način, test koji će pokazati da li je Japan u mogućnosti obnoviti barem jedan grad koji je stradao u katastrofi. Ali, da bi test bio uspješan, da bi se život zaista vratio u Narahu, moraju uvjeriti stanovnike koji već godinama žive van grada da se vrijedi vratiti”, javlja reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

A u tome im ne pomaže činjenica da je 600.000 vreća nuklearnog otpada pohranjeno pored samog grada.

Yukiei Matsumoto, gradonačelnik Narahe insistira da je nivo radijacije ovdje, zapravo, niži nego u nekim gradovima udaljenijim od Fukushime i da je najveći problem vrijeme.

“Prošle su četiri godine i osam mjeseci. Oni koji su evakuirani već su na drugim mjestima počeli graditi novi život. Morat će opet sve spakirati prije nego što se vrate, a za to će im trebati vremena”, navodi Matsumoto.

Pokrenuti različiti projekti

Prije tri godine ekipa Al Jazeere upoznala je ribara Kentara Suzukija, koji je želio sačuvati svoj način života uprkos katastrofi. Sada je pokrenut projekat vrijedan 11 miliona dolara da se proširi industrija uzgoja lososa, riječni tok je usmjeren ka novom ribogojilištu, gdje su prvi put od 2011. godine počeli prikupljati ikru lososa koji se vraćaju u rijeku.

“To nam je bio glavni cilj. Presretan sam što ćemo narednog proljeća moći pustiti mlade jedinke u rijeku”, kazao je Suzuki.

Različiti projekti pokrenuti su širom grada. Lokalne prodavnice su otvorene i pune radnika. Ali, svi su svjesni rizika, znaju da nema garancija da će napušteni grad opet oživjeti.

Izvor: Al Jazeera