Povratak ruskih turista u Antaliju

Napredak u odnosima Ankare i Moskve već se odražava i na turistički sektor u Turskoj.

Prva grupa ruskih turista stigla je u grad Antaliju nakon što su, zbog narušenih diplomatskih odnosa dviju zemalja, devet mjeseci bili prisiljeni birati druge destinacije.

Dolazak aviona s 300 putnika mogao bi da znači početak povratka blizu pet miliona ruskih turista, koliko ih godišnje posjeti Tursku. Stoga su dočekani ružama.

Ruski turisti su oduševljeni Antalijom.

Prva veća grupa ruskih turista stigla je u Tursku otkako su u novembru prošle godine narušeni odnosi dvije zemlje zbog obaranja ruskog aviona na granici sa Sirijom.

„Ovi avioni u Antaliju dolaze već skoro dvije decenije. Prestanak letova tokom proteklih devet mjeseci negativno se odrazio na sektor turizma u Turskoj”, javlja reporter Al Jazeere Omar al-Haj.

Primamiti Ruse

Aviokompanije već šalju primamljive ponude za Ruse.

I ugostitelji zadovoljno trljaju ruke. Nadaju se da će upravo ruski turisti, na samom izmaku, pomoći uzdrmanoj tursitičkoj sezoni.

„Ovdje radim šest godina. Ne sjećam se da je posao ikada išao lošije. Dolazak aviona s turistima je dobra vijest za sve nas“, iskren je stanovnik Antalije.

Turizam u Antaliji u velikoj mjeri zavisi od broja posjeta iz Rusije.

Devet sušnih mjeseci turske vlasti je primoralo da krenu u potragu za novim gostima.

Izostanak Rusa djelimično su nadomjestili turisti iz arapskog svijeta, odnosno 700.000 njih, kako se navodi u zvaničnim statistikama.

Izvor: Al Jazeera