Povrće iz Gaze na izraelskom tržištu

Gaza izvozila tone povrća u Izrael sve do 2007. godine kada je počela izraelska blokada (EPA)

Prvi put nakon 2007. godine, kada je palestinski pokret Hamas preuzeo kontrolu na toj teritoriji, poljoprivrednici iz Gaze dobili su priliku da povrće koje proizvode izvezu u Izrael.

Prema podacima izraelskih i palestinskih zvaničnika, gotovo 27 tona paradajza i pet tona patlidžana proizvedenih u Gazi od danas će se naći na tržištu Izraela.

Gaza je izvozila tone povrća u Izrael sve do 2007. godine kada je počela izraelska i egipatska blokada Pojasa Gaze. Izrael tvrdi kako je taj potez napravljen zbog Hamasa i trgovine oružjem, dok brojni kritičari smatraju kako blokada Gaze predstavlja “kolektivno kažnjavanje”.

Ukidanje ograničenja

Izrael je posljednjih mjeseci počeo ukidati neka od ograničenja koja su godinama bila na snazi za područje Gaze.

Izraelska policija ublažila je nedavno ograničenja za molitvu muslimana u jerusalemskom starom gradu, nakon što je državni sekretar SAD-a John Kerry objavio da je postignut dogovor o koracima za smanjenje napetosti na spornom svetom mjestu.

Palestinci se nisu slagali s tim što se jevrejski ultradesničari pokušavaju izboriti za pravo da se i oni mole na mjestu gdje se nalazi džamija Al-Aqsa.

Izvor: Agencije