Požar kod Mostara pod kontrolom

Vatrogascima pomažu i mještani (Anadolija)

Zajedničkim naporima gasitelja i mještana sela Hodbina i Gubavica južno od Mostara u večernjim satima u petak uspješno je ugašen veći dio požara koji je ranije ugrozio kuće i privredne objekte u tim naseljima.

Požar je izbio u petak u poslijepodnevnim satima, a opasno se približio kućama.

Vatrogasci su i dalje na terenu gdje saniraju preostale požarne džepove, doznaje se iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, javlja Fena.

Izgorjela je štala i nekoliko napuštenih kuća.

Vlasnik izgorjele štale, Ibrahim Alađuz, ranije je rekao za Anadoliju da je vatreni plamen s brda Hum sišao munjevitom brzinom i da se štala, uprkos intervenciji desetak mještana, nije mogla spasiti. 

“Ništa nismo mogli uraditi. Sin je uspio govedo izvesti iz štale, a 120 bala sjena i štale su u trenu nestali”, kazao je Alađuz.

Da nije bilo vatrogasaca, kako naglašava, ostao bi bez svega, jer u zadnji tren mu je spašena i kuća. 

Vatrogasci su u zadnji tren uspjeli spasiti kuće

Vatra je ranije potpuno okružila Demirovića mahalu, gdje su ugrožene kuće, a ništa bolje stanje nije bilo ni u ostalim naseljenim mjestima ispod brda Hum. 

Požari kod Zadra

U Hrvatskoj, protupožarne zračne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze angažirane su u petak poslijepodne na dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, dok je požarište u Promini stavljeno pod nadzor, izvijestilo je Ministarstvo odbrane te države, javlja Hina.

Na požarištu Lišane Ostrovičke požar gasi šest protupožarnih aviona, dok je u gašenju požara u Tulovim gredama na Velebitu angažiran Canadair CL-415.

Preostala današnja požarišta u najvećoj mjeri stavljena su pod nadzor gasitelja, uključujući i požar u Promini kojeg je vjetar bio ponovno aktivirao.

Izvor: Agencije