Požar kod Trebinja pod kontrolom

Požar je stavljen pod kontrolu, ali ako nastavi puhati jak vjetar mogao bi se početi širiti prema kućama (Fena)

Višednevni požar na planini Leotar, kod Trebinja je pod kontrolom, potvrdio je za Al Jazeeru komandir vatrogasne jedinice u tom gradu Danko Vuković.

Požarna linija, prema njegovim riječima, obuhvata više od 40 kilometara. Desetak manjih požara izbilo je i na drugim lokacijama.

Jedan krak  i dalje se kreće prema selu Jasen. Ukoliko ne prestane puhati jak vjetar, predviđa se da bi se mogao približiti i kućama. U posljednja 24 sata najkritičnije je bilo u selima Valjetić i Trebijovi.

U gašenju učestvuje helikopter

U gašenju požara učestvuje i helikopter, kaže Vuković, koji je, zbog temperaturnih oscilacija, u mogućnosti gasiti vatru samo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

„Što se tiče raspoloživosti komplet vatrogasna jedinica Trebinje, sa 40 ljudi i VJ Lastva, šumsko gazdinstvo i civilna zaštita su svi na terenu. I mještani pomažu, naravno, tu, tako da ako se nađe nešto kritično, uvijek je tu 70- 80 ljudi, da to gasi. U ponedjeljak ujutro, ukoliko ne bude pala kiša u međuvremenu, očekujemo drugu pilotnu ekipu da dođe ovdje da nastave gašenje“, dodaje.

Na terenu su sve raspoložive snage.

Izvor: Al Jazeera