Požar na sjeveru Kalifornije buktat će sedmicama

Snimak požara u Kaliforniji napravljen iz Međunarodne svemirske stanice (AP)

Očekuje se kako će požar koji trenutno bukti u američkoj saveznoj državi Kalifornija, a koji je najveći ikada zabilježeni požar na tom području, potrajati do kraja mjeseca, saopćili su zvaničnici, a prenijele svjetske agencije.

Dvostruki požar na sjeveru ove američke savezne države, nazvan „Mendocino Complex“, već je „progutao“ 117.639 hektara površine – što je gotovo veličina Los Angelesa – a pod kontrolom je trenutno trećina vatrene stihije, navodi kalifornijska Služba za šumarstvo i zaštitu od požara.

Vatrogasci se, inače, bore sa 18 velikih požara širom Kalifornije, a situaciju otežavaju snažni vjetrovi i niska vlažnost.

Zvaničnici su prvobitno sebi kao cilj postavili da „Mendocino Complex“ ugase do polovine augusta, ali sada procjenjuju kako u tome neće uspjeti do početka septembra.

Pomažu i zatvorenici

Ovaj požar je uništio 75 objekata i doveo do evakuacija hiljada ljudi.

Požar nazvan „Carr“, koji gori sjevernije, usmrtio je najmanje sedam osoba i uništio više od 1.500 objekata, a do utorka navečer je lokalizirano 47 posto stihije.

Istovremeno, požar koji bukti na jugu Kalifornije dramatično je u utorak dobio na razmjerama.

U međuvremenu, izbijaju novi požari, što uvećava obim posla vatrogasnih ekipa, čijih se 14.000 pripadnika bori s vatrom, a pomažu im vojska i više od hiljadu niskorizičnih zatvorenika.

Izvor: Agencije