Požar prodire u Nacionalni park Yosemite

Požar koji 10 dana bjesni istočnom Californijom u utorak će vjerojatno dodatno prodrijeti u nacionalni park Yosemite i nastaviti prijetiti crpilištu iz kojeg se San Francisco opskrbljuje većinom potrebne pitke vode.

Požar je dosad opustošio 160.000 hektara zemljišta, što je područje veće od Chicaga, i trinaesti je najveći u povijestiCKalifornije, javljaju mediji, a do sada je stradalo i 12.000 hektara nacionalnog parka na njegovu sjeverozapadnom dijelu.

Protiv vatrene stihije, nazvane ‘Rim Fire’, bori se 3.600 vatrogasaca i dosad su uspjeli obuzdati samo 20 posto požara.

Gašenje otežava vrućina, a temperature su više od 30 stupnjeva, i vjetar koji puše brzinom od 16 do 24 kilometra na sat.

Po najavama gasitelja, požar bi tijekom današnjeg dana mogao dodatno prodrijeti u jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u svijetu.

“Park je nacionalno blago. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ga zaštitimo”, rekla je glasnogovornica američke šumarske službe Vickie Wright.

Dolina Yosemite otvorena za turiste

Požar je daleko od najpoznatijeg dijela parka, doline Yosemite i ona je i dalje otvorena za turiste.

Nacionalni park Yosemite, ukupne površine 3.000 četvornih kilometara, lani je posjetilo oko četiri milijuna ljudi.

U ponedjeljak navečer rub požara bio je na 800 metara od crpilišta Hetch Hetchy na rijeci Tuolomne iz kojeg 300 kilometara udaljeni San Francisco dobiva 85 posto svoje pitke vode.

Iako pepeo pada po crpilištu, voda je još uvijek dobre kvalitete, potvrdili su iz gradske uprave San Francisca.

Uzrok požara još nije poznat i za sada nema dojava o žrtvama, iako je ugroženo najmanje 5.000 domova.

Izvor: Al Jazeera i agencije