Požar se širi, Konjičani iscrpljeni

Od 6.50 sati u subotu na mostarskom području djeluje specijalizirani avion za gašenje požara kanader, kojeg su ustupili iz Hrvatske, izjavio je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić.

Sutra stiže ruski helikopter

Helikopter Ruske Federacije trebao bi u nedjelju ujutro stići u Bosnu i Hercegovinu, a bit će angažiran na području za koje se procijeni da je najteže ugroženo požarom, potvrdio je pomoćnik državnog ministra sigurnosti za civilnu zaštitu Samir Agić.

Podsjetivši da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo pomoć Rusije da u Bosnu i Hercegovinu pošalje helikopter “K 32”, koji nosi pet tona vode u jednom zamahu, Agić je dodao da bi njegovo angažiranje trajalo dva dana.

On je rekao da očekuje da Komanda Oružanih snaga (OS) Boisne i Hercegovine u subotu odobri angažiranje helikoptera na gašenju požara te da će, u zavisnosti od situacije, biti procijenjeno da li će poletjeti za Trebinje ili Konjic.

Prema njegovim riječima, kanader djeluje na području Rujišta, gdje je situacija proteklih dana bila kritična.

Letjelica vodu uzima iznad Hidroleketrane (HE) Mostar, a mjesto uzimanja vode osiguravaju službenici policije i Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave Civilne zaštite (CZ), u saradnji sa Extreme Explorer professional diving team-om, koji paze da ne bi bilo kupača ili plovila u zoni uzimanja vode.

“Protekla noć za mostarske vatrogasce je bila jako teška, nadamo se kako će uz pomoć kanadera požar uskoro biti ugašen”, kazao je Jurić.

Šumski požar u rejonu Boračka draga – Boračko jezero tokom noći se malo primirio, ali se u subotu očekuju visoke temperature, širenje požara i pomoć viših organa države, jer sve naše snage su iscrpljene i požari prevazilaze našu moć, izjavio je za Fadil Tatar, komandir Općinskog štaba CZ-a Konjic.

Kuće nisu u opasnosti

Požar se u petak proširio na ukupno oko četiri kilometra prema selu Jezero, ali kuće još nisu u opasnosti.

Prema selu Kula i prema Rujištu zahvatio je crnogoričnu šumu, gdje ima i munike, a teren je izuzetno nepristupačan, rekao je Tatar.

U petak je ugašen novi požar na Lupoglavu kod Bijele, požar u Sibikama kod Gakića je van kontrole, a požar u rejonu Oteležani-Studenčica u Dolini Neretvice gase stanovnici okolnih sela.

Već tri dana u općini Konjic je na snazi stanje elementarne nepogode.

Helikopter Eufora doletio ja u subotu oko 10 sati u Bratunac i počeo s gašenjem požara u rejonu Brđana, u Mjesnoj zajednici (MZ) Slapašnica, gdje je još aktivan izolirani šumski požar.

“Tu je raspoređeno 25 vatrogasaca i mještana, koji će, nakon dejstva helikoptera, pristupiti potpunom gašenju požara na pojedinim mjestima i tako će požar na području Slapašnice, koji je bio aktivan sedam dana, biti potpuno ugašen”, rekao je načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Gori na Ozrenu

On je precizirao da je na toj lokaciji požarna linija bila duga oko 20 kilometara i da su na oko 1.000 hektara gorjela šuma, nisko rastinje, livade, pašnjaci, voćnjaci i zasadi.

Požar koji se u petak širio na području MZ Tegare, u rejonu Pirića, Sikirića i Zapolja, u subotu je pod kontrolom i protivpožarne ekipe na terenu rade kako bi ga potpuno ugasile.

Zbog mogućnosti izbijanja novih požara i preduzetih mjera pripravnosti, na snazi je i dalje odluka prema kojoj je u 12 MZ opštine Bratunac uvedeno vanredno stanje.

Na području Gornje Paklenice na Ozrenu u subotu ujutro je buknuo požar, koji je zahvatio veću površinu četinarske šume.

U blizini požarišta nema ugroženih kuća, saopćeno je iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Direktor ove jedinice Vlado Kajganić izjavio je da se požar, za koji je stigla dojava oko 5 sati, širi i na listopadni dio šume te da nepristupačnost terena otežava gašenje.

Izvor: Agencije