Požari kod Klisa i na Braču pod kontrolom

U gašenju požara angažirani su i kanaderi (AP)

Požar kod Klisa, sjeverno od Splita, stavljen je pod kontrolu, no jedan je vatrogasac u gašenju požara ozlijeđen.

Riječ je o članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic, koji je vozilom hitne pomoći prevezen na odjel za plućne bolesti splitskog KBC-a i stanje mu je stabilno, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom centru u Splitu.

Ozlijeđeni vatrogasac bio je angažiran na gašenju požara u području Majdana kod Klisa, a prema informacijama iz DVD-a Vranjic, trenutačno se osjeća dobro.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da su da je požar na kliškom području stavljen pod nadzor te da su na tom požarištu trenutno dva helikoptera koji natapaju prostor kako se vatra ne bi ponovno razbuktala.

I vranjički vatrogasci izvijestili su da  su uspjeli spriječiti širenje tog požara u smjeru sela Mravinci, a također su zaustavili prodiranje vatrene stihije u smjeru izvorišta rijeke Jadro koje je na području općine Klis.

Dodali su kako trenutačno nemaju informacija o materijalnim štetama koje je uzrokovao ovaj požar, ali su rekli kako zgarišta mjestimično izgledaju grozno. Ondje će, kažu, ostati dežurati tijekom noći.

Brza cesta Solin – Klis, koja je poslijepodne zbog požara bila zatvorena za promet u oba smjera, predvečer je otvorena za promet, izvijestili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ugašen požar na Braču

Požar na otoku Braču, koji je planuo između sela Nerežišća i Donjeg Humca, stavljen je u popodnevnim satima pod nadzor gasitelja, zahvaljujući brzoj intervenciji protupožarnih zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na to su požarište najprije bila upućena dva kanadera, zatim još dva helikoptera, a u gašenju su angažirane i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Brača.

Brački vatrogasni zapovjednik Ivica Jakšić izvijestio je da na požarištu Nerežišće – Donji Humac više nema otvorenog plamena te vatrogasci saniraju rubove požarišta.

Po njegovim riječima, u jednom trenutku vatra se približila 200 metara nadomak kuća, ali su je vatrogasci zaustavili te nije napravljen veća materijalna šteta osim što je izgorio jedan vinograd.

Kuće odbranjene

Ministarstvo obrane izvijestilo je popodne da su na području Stobreča, istočno od Splita, gdje je izbio novi požar, angažirana dva kanadera i kod Trilja, gdje su angažirani po jedan kanader i Airtractor.

Najkritičnije je bilo u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama, ali su ih vatrogasci uspjeli obraniti, doznaje se od triljskih vatrogasaca.

“Bilo je kritično u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama u zaseocima Skejo i Žuljevići, no naporima vatrogasaca vatrena stihija je zaustavljena i kuće su obranjene”, rekao je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj Mladen Klarić.

Po njegovim riječima, snaga otvorenog plamena u kasnim poslijepodnevnim satima na tom se požarištu smanjuje te se očekuje da će ubrzo taj požar, u čijem gašenju pomažu i kanaderi, biti stavljen pod nadzor.

Požarište Palanka – Pribudić kod Gračaca još je aktivno i tamo su i dalje angažirana dva Airtractora, a u međuvremenu je jedan Airtractor bio angažiran i na požarištu Dinara, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Izvor: Agencije