Požari u Australiji došli i do prvih kuća

U mjestu Ararat vatra zahvatila prostor veći od pet hiljada hektara (EPA)

U australskim saveznim državama Južna Australija i Victoria, dolaskom vrelih ljetnih dana u mnogim mjestima su izbili požari i zahvatili hiljade hektara zemlje, a izgorjelo je i nekoliko privatnih kuća, javlja Anadolija.

Vatrogasne službe bore se kako bi požare, koji prijete hiljadama ljudi, stavili pod kontrolu. Naročito jak požar bjesni u mjestu Sampson u Južnoj Australiji.

Glasnogovornik Ureda za vanredne situacije (CFS) Rob Sandford je izjavio da je nekoliko domova na tom području izgorjelo.

U mjestu Ararat u državi Victoria, koje se nalazi u blizini granice sa Južnom Australijom, vatra je zahvatila prostor veći od pet hiljada hektara.

Vatrogasne jedinice Victorije su saopćile da je požar zahvatio mjesto Moyston, koje pokušavaju ugasiti iz zraka i sa kopna. Navodi se da snažan vjetar u pojedinim mjestima otežava gašenje požara.

U Victoriji je, prema posljednjim informacijama, izbilo više od 300 požara, dok su na njihovom gašenju angažirana 63 aviona kanadera.

Premijer Južne Australije Jay Weatherill je izjavio da su požari u toj državi “izuzetno opasni”.

Vjetar otežava gašenje

Jaki požari niskog raslinja prijetili su u subotu kućama u području Adelaide na jugu Australije, gdje je već izgorjelo pet kuća, ali su stavljeni pod kontrolu, javila je Hina.

Prema izjavama lokalnih dužnosnika, brežuljci Adelaide čuveni po proizvodnji vina, sjeveroistočno od grada, suočavaju se s “nevjerojatno opasnim požarom popraćenim jakim vjetrom i visokim temperaturama”, protiv čega se teško boriti.

Zonu nastanjuje blizu 40.000 osoba koje su lokalne vlasti pozvale da napuste domove što je prije moguće.

“Suočavamo se u ovom trenutku s iznimno opasnim požarom”, izjavio je šef vatrogasaca Južne Australije Greg Nettleton i dodao da prijeti rasplamsavanje požara zbog vjetra koji se kreće brzinom 110 kilometara na sat.

Godine 1983. u jakim požarima smrtno je stradalo više od 70 osoba u područjima Južne Australije i Victorije, a u februaru 2009.  jedne “crne subote” u Victoriji su poginule 173 osobe, a uništeno je više od 2.000 kuća, prenosi Hina.

Izvor: Agencije