Požari u Hrvatskoj i Crnoj Gori, na Pelješcu sve ekipe na terenu kroz noć

Stanje na požarištu kod Orebića na hrvatskom poluotoku Pelješcu još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

“Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja”, rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.
 Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

Pelješka cesta otvorena je za promet blizu 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom.

Stradale četiri kuće

Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će po potrebi izvan plovidbenog reda, ovisno o pristizanju vozila.

Zbog požara na Pelješcu, hrvatski ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak dubrovačko-neretvanskoga Županijskoga vatrogasnog stožera za sutra u osam sati u općini Orebiću.  Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu na Pelješcu, javili su iz MORH-a.

U jakom požaru na Pelješcu, koji je buknuo u utorak ujutro, vatra je zahvatila nekoliko kuća i evakuiran je dio stanovništva, a gorjelo je i kod Podgorice u Crnoj Gori, gdje gasiteljima također velike probleme stvaro jak vjetar.

Požar na Pelješcu u poslijepodnevnim satima širio se prema Orebiću, zahvatio je po dvije obiteljske kuće u mjestima Mokalo i Stankovićima, a u gašenje, koje je dodatno otežavala jaka bura, popodne su se uključili i kanaderi, budući da je bura malo oslabjela.

Na četiri kuće u Stankovićima požar je zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Požar je stigao do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti. Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima, javio je HRT, kako prenosi Hina.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.

“Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna”, rekao je Simović u utorak poslijepodne.

Prema priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH), tri kanadera poslana su poslijepodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i vojne kopnene snage.

Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu, naveo je ranije MORH.

Stigla i vojska

Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: “Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, kanaderi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća”.

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

Danas je 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.

Također, u poslijepodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva kanadera.

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića na Pelješcu, razbuktao se tijekom dana i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju i 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Jaka bura otežava gašenje požara. kanaderi su bili pozvani još ranije tijekom dana, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći.

‘Branimo kuće i ljude’

Na terenu su sve raspoložive kopnene snage, gašenju su se pridružili i civilni dobrovoljci, a u Orebić je pristigla i Hrvatska vojska, javio je Dubrovački vjesnik.

“Branimo kuće i ljude”, kratko je izvjestio zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo, prenosi dubrovački portal, a kratak je bio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović: “Stanje na terenu je jako loše, branimo kuće u Stankovićima”.

Vatrena linija je, navodi se, duga nekoliko desetaka kilometara.

Požar trave i niskog raslinja buknuo je jutros na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, a jaka bura razbuktala je vatru koja  je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću.

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je ranije vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, prenijela je Hina.

Gorjelo je u utorak i kod Splita. Pola sata nakon što je u splitskoj Park šumi Marjan izbio požar vatrogasci su ga u utorak navečer stavili pod nadzor a na terenu će ostati do jutra, doznaje Hina od  dozapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Splita Zorana Radunića.

Požar je izbio u 19:36 sati na vrhu Marjana, Telegrinu. Na terenu se nalazi sedam postrojbi i 40 vatrogasaca s 15 vozila. Izgorjela je gusta borova šuma, no još se ne zna o kolikoj se površini radi.

Gori i kod Podgorice

I na nekoliko lokacija na teritoriji Podgorice u utorak su bili aktivni požari, od kojih je najveći u krugu nekadašnje tvornice “Radoje Dakić”, koji je izbio blizu 13 sati.

U Podgorici na nekoliko mjesta i u utorak navečer bjesne požari, a gašenje otežava jak vetar koji puše već drugi dan, prenosi Beta.

Požar je zahvatio autootpad koji se nalazi u sklopu tvornice i proširio se do magistrale Podgorica – Nikšić, koja je bila više sati zatvorena za promet, prenijela jeAnadolija. 

Gašenje požara otežava jak sjeverni vjetar. Kuće u okolini nekadašnje tvornice poslijepodne nisu ugrožene jer vatrogasci uspijevaju držati vatru što dalje od kuća i magistrale. 

U požaru su zahvaćeni automobili, generatori, gume, a crni dim vidljiv je iz gotovo svakog dijela grada. 

Ranije u utorak, blizu 11 sati, izbio je požar na Dajbabskoj Gori. Tijekom noći na teritoriju glavnog grada Crne Gore ugašeno je čak 26 požara. 

Veći dio Podgorice u ponedjeljak je bio više sati bez struje zbog požara u blizini trafostanice u Zagoriču, koja je nakon toga preventivno isključena.

Uzrok požara je nepoznat, a u blizini tog objekta izgorjela je kuća.

Izvor: Al Jazeera i agencije