Pozitivnu sliku o EU ima 39 posto građana Srbije

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja s EU standardima (EPA)

Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 posto građana Srbije, dva posto manje nego u istraživanju koje je rađeno prošle godine, a među njima najbolje mišljenje imaju mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometra.

Nasuprot tome, negativnu sliku o EU ima 22 posto građana, dok je neutralno čak 37 posto njih, prenosi Tanjug, pozivajući se na Blic.

Istraživanje Eurobarometra provedeno je od 17. do 28. marta ove godine, a učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU-a i zemalja kandidata.

Rezultati Eurobarometra pokazuju kako građani Srbije nemaju veliko povjerenje u nacionalne institucije, niti u EU.

Ekonomska situacija u zemlji loša

Podaci pokazuju kako Vlada Srbije uživa povjerenje kod 44 posto građana, Narodna skupština kod 33 posto, dok je nepovjerenje prema tim institucijama iskazalo 49 procenata ispitanih.

Povjerenje u EU ima 36 posto Srba, za jedan posto manje nego prošle godine, a 48 posto nema povjerenja.

Na pitanje šta za njih lično znači EU, najviše ispitanika u Srbiji (38 posto), ali i u članicama EU-a (52 posto), odgovorilo je: sloboda putovanja, studiranja i rad bilo gdje u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31 posto), gubitak kulturnog identiteta (23 posto) i mir (20 posto).

Po podacima koji su dobijeni, tri četvrtine građana Srbije smatra kako je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će se stanje promijeniti za godinu dana.

Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 posto građana Srbije, četiri posto manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 posto, što je četiri procenta više nego 2017. godine.

Više od polovine građana Srbije (57 posto) smatra kako je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 posto da je dobra.

Malo povjerenja u promjene

Da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine vjeruje 29 posto stanovnika, isto kao i u prethodnom istraživanju, dok 26 posto smatra kako će se pogoršati, a najviše je onih (42 posto) koji ne misle da će se stanje promijeniti.

Također je najviše onih koji ne misle da će se promijeniti ni ekonomska situacija u Evropi (34 posto), dok je 29 posto optimistično, a 18 procenata pesimistično.

Što se tiče zaposlenosti, najveći broj građana misli kako u ovom polju neće biti promjena.

Tako u pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji malo je više onih koji vjeruju kako će se situacija poboljšati, 31 posto u odnosu na 28 posto, dok 36 posto ispitanika smatra kako neće biti većih promjena.

Najveći izazovi s kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 posto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38 posto), inflacija i rast troškova života (22 posto), kriminal (21 posto) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13 posto).

Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uvjeti života i nezaposlenost.

Evropljani s optimizmom gledaju na budućnost

Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost.

Povjerenje u Uniju je u porastu, a podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.

Evropska komisija je saopćila kako, prema istraživanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji vjeruje da se njihov glas čuje najveći je od 2004. godine.

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja su rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška euru.

Izvor: Agencije