Poziv Britaniji da objasni navode o tajnom zatvoru

Neki zatvorenici, nakon boravka na Diego Garciji, premješteni su u Guantanamo, navodi Senat (EPA)

Vlada Velike Britanije je pod pritiskom da ponovo objasni da li je CIA koristila ostrvo Diego Garcia, koje je pod britanskom upravom u Indijskom okeanu, a iznajmljuju ga Sjedinjene Američke Države, za pritvor osumnjičenika koje je smatrala bitnim.

Potaknuta izvještajem Al Jazeere, u kojem su objavljene informacije iz povjerljivih zaključaka Komiteta američkog Senata, organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Londona „Reprieve“ pozvala je britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea da pojasni taj slučaj.

Ranije ove sedmice Al Jazeera je objavila da dokument Obavještajnog komiteta američkog Senata potvrđuje kako su američki obavještajci držali osumnjičene u pritvoru na Diego Garciji. U izvještaju su citirana dvojica neimenovanih američkih zvaničnika koji znaju za povjerljivi dokument.

Očekuje se da će s dokumenta biti skinuta oznaka tajnosti nakon glasanja Obavještajnog komiteta prošle sedmice. 

Britanske vlasti su „u potpunosti sarađivale“ sa američkom obavještajnom službom u vezi sa upotrebom ostrva kao zatvora, kojim je tajno upravljala CIA, kako su izvori rekli Al Jazeeri.

Priznali dva slučaja

Strateška direktorica Reprievea Cori Crider uputila je pismo Hagueu, zatraživši da pojasni niz ranijih izjava zvaničnika britanske vlade, u kojima se poriče da je Diego Garcia korišten u sklopu CIA-inog programa tajnog zatvaranja.

U jednoj takvoj izjavi krajem 2011. godine ministar za Evropu David Lidington je porekao sve navode da je CIA na tom ostrvu držala osumnjičene u pritvoru.

„Izuzev dva slučaja predaje osumnjičenih putem Diego Garcije (britanska teritorija u Indijskom okeanu) 2002. godine, američka vlada je potvrdila da nije bilo drugih slučajeva u kojima su avioni američke obavještajne službe sletjeli u Ujedinjeno Kraljevstvo“, Lidington je rekao u odgovoru Reprieveu, poslanom e-mailom 2011. godine.

Komentar je uslijedio nakon tvrdnje Reprievea, organizacije koja se bori za ostvarivanje zakonskih prava, da su njihove klijente Hakima Belhaja i Fatimu Boudchar mučili britanski obavještajci iz agencije MI6 i obavještajci iz CIA-e te da su u martu 2004. godine vraćeni u Libiju preko Diego Garcije. Libija je tada bila pod kontrolom svrgnutog moćnika Muammara Gaddafija.

Lidington je rekao da u martu 2004. na to ostrvo nije sletio nijedan avion sa zatvorenikom.

U posljednjem zahtjevu britanskoj vladi da pojasni situaciju, organizacija “Reprieve” ponovo je uputila pitanje Hagueu da li su američki zatvorenici zapravo bili u pritvoru na Diego Garciji i da li je Vlada znala za njihov pritvor.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije odbio je komentarisati izvještaj o CIA-inim tajnim zatvorima.

Al Jazeera je u srijedu također izvijestila da je, kako kažu izvori, više od stotinu CIA-inih zatvorenika držano u sličnim tajnim zatvorima u Afganistanu i Maroku, gdje su mučeni.

Izvor: Al Jazeera