Poziv da se UAE protjera iz Vijeća za ljudska prava

U pismu se ukazuje na 'huškanje' Emirata protiv rada Vijeća za ljudska prava UN-a (EPA)

Međunarodna kampanja za bojkot Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvala je na suprotstavljanje medijskoj kampanji koju je pokrenula Vlada Abu Dabija protiv tijela Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Posebno su osudili optužbe koje su Emirati iznijeli na račun UN-a da prima mito od Katara.

U pismu ICBU-a upućenom državama članicama Vijeća za ljudska prava UN-a piše da UAE pokušava pobjeći unazad tako što “pokušava napasti na kredibilitet renomiranih međunarodnih institucija, s namjerom da spasi svoj ugled i sakrije svoje zločine”.

Huškanje kao novi dokaz

U pismu se ukazuje na “huškanje” Emirata protiv rada Vijeća, naročito UN-ove misije koja je izdala izvještaj protiv blokade nametnute Kataru, te se kaže kako je takvo huškanje novi dokaz zbog kojeg UAE-u ne treba dozvoliti da bude dio Vijeća za ljudska prava UN-a.

ICBU je izrazio čuđenje zbog “ponašanja državnih medija u Emiratima, koji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli sistematsku kampanju protiv UN-a i njegovih institucija, a naročito izvjestitelja o ljudskim pravima u Ženevi”.

Prema ICBU-u, televizija Abu Dabi je u posljednje vrijeme izgubila medijski balans, kada je optužila UN da prima mito od države Katar.

Ujedinjeni narodi su ovakve optužbe opisali kao “veoma ozbiljne i pokušaj da se naruši legitimitet rada ove međunarodne organizacija, koja ne štedi kritike protiv Abu Dabija, a naročito zbog rata protiv jemenskog naroda”.

Kolektivno kažnjavanje građana

ICBU smatra da takvi napori Emirata predstavljaju “neuspjeli pokušaj pripremanja međunarodnog i lokalnog javnog mijenja za daljnja kršenja ljudskih prava i zločine u zemlji i izvan nje, bez da snosi odgovornost ili se suoči s kritikama”.

Izvještaj tehničke komisije Ureda visokog komesara za ljudska prava osudio je u januaru mjere koje su poduzele tri zaljevske zemlje i Egipat protiv Katara nakon 5. juna prošle godine te ozbiljna kršenja prava koja su proistekla iz toga.

Izvještaj je potvrdio da procedure država koje vrše blokadu nisu samo diplomatsko prekidanje odnosa ni ekonomski bojkot, već su to povrede prava koje sežu do razine kolektivnog kažnjavanja građana i doseljenika u Katar, kao i građana država Vijeća za zaljevsku saradnju.

Izvor: Al Jazeera