Poziv građanima da sačuvaju zdrav razum

Povodom oružanog napada na policijsku stanicu u pograničnom makedonskom selu Gošnice, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov tokom noći je sazvao sastanak državnog vrha u okviru čega je održan i manji sigurnosni sastanak.

Državni vrh Makedonije pozvao je sve dijelove društva da “sačuvaju zdrav razum”, te da ne zloupotrebljavaju slučaj u Gošnicama, prenosi Anadolija.

Makedonske policijske snage i dalje patroliraju mjestom Gošince, blizu granice sa Kosovom gdje je preksinoć napadnuta lokalna policijska stanica. 

U pismu poslanom makedonskim medijima, osoba koja se predstavila kao komandant OVK-a Flamuri preuzela je odgovornost za napad uz poziv na novo buđenje OVK-a. Policija nema komentara.
 
Jučer su napad okarakterizirali kao teroristički i naveli kako se radi o grupi od oko četrdeset naoružanih osoba sa oznakama OVK-a koje su vjerovatno došle sa teritorije Kosova. 
 
“I dalje je pojačano prisustvo policije u mestu Gošince. Područje, prema informacijama sa terena, povremeno nadleće i helikopter. Stanovnici mogu da se kreću nesmetano, ali policija i dalje ne dozvoljava novinarima da se približe napadnutoj policijskoj stanici”, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 
 
Dodaje da policija ne želi da govori da li ima novih detalja i informacija u istrazi. 
 
“Za danas je najavljen i razgovor predstavnika makedonske, kosovske i srpske policije, ali za sada nema informacija da li su konsultacije održane. Sve političke partije su još ranije osudile incident. Opozicioni Socijaldemokratski savez je, osim toga, pozvao građane da ne podležu bilo kakvim, kako su rekli, režiranim scenarijima. U međuvremenu, ta partija nastavlja da objavljuje snimke navodno prisluškivanih razgovora koji, kako tvrde, dokazuju da su makedonske vlasti kompromitovane”, javlja Smilevska. 
 
Jahjaga: Regionu potreban mir

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, uoči sastanka zvaničnika Makedonije i Kosova, osudila je incident u Gošincima i rekla da je regionu potreban mir.

”Ovakvi incidenti nikome od susjednih država ne idu u prilog, posebno u ovom dijelu Zapadnog Balkana”, rekla je Jahjaga za televiziju Klan Kosova.

Komentarišući incident u Gošincima, Jahjaga je kazala da je Kosovo primjer mira i međuetničke tolerancije.

”Živimo u vijeku integracije. Kosovo i druge zemlje su primjer tolerancije i to ne samo među zajednicama, to je najbolji primjer’.’

Mediji, ali i analitičari smatraju da je situacija vezana za napad puna nelogičnosti, a sve je, po njima, pokušaj vlasti da skrenu pažnju s političke krize u Makedoniji.

Oklopna vozila u selu

U utorak poslijepodne, kolona oklopnih vozila makedonskih snaga sigurnosti otišla prema tom kraju. Osim njih, na mjestu događaja su i dva terenska vozila OSCE-a.

U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a riječ je o dvjema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi OVK-a na tom području proglasili slobodnu teritoriju.

Politički analitičar Albert Musliu je rekao za Al Jazeeru:

„Dogodila se jedna međuetnička mobilizacija protiv svih kriminalnih i koruptivnih slučajeva koje možemo čuti iz tzv. bombi opozicije. Svima je zapravo loše zbog njihove politike. Prvi put i Albanci, i Makedonci, i Turci imaju isti problem. Ako je istina što čujemo, imaju problem sa tim jer to utiče na život svih građana bez obzira na etničku pripadnost.“

„Sve ovo mi se ne uklapa, pa drži vodu teorija da je ovo način defokusiranja javnosti. Zato mi sve to nekako ne štima. Logika mi ne daje za pravo da se to može desiti“, zaključuje Musliu.

Zabrinutost EU

Suad Missini, izvršni direktor Centra za društvena istraživanja u Makedoniji, ranije je za Al Jazeeru rekao da ovakvi incidenti ne predstavljaju iznenađenje za većinu Makedonaca te dodao da ne vjeruje da oni mogu eskalirati u ozbiljniji sukob.

„Smatram da je to dio scenarija vladajuće stranke koja pokušava na taj način da odvrati pažnju sa audiomaterijala o korupciji koje objavljuje opozicija. I očekivao sam da dođe do napete situacije u čijem su kreiranju vlasti iskusne“, smatra Missini.

Reagirala je i vladajuća VMRO-DPMNE, koja je najoštrije osudila “teroristički događaj” u selu Gošince.

“Svi politički činitelji, pojedinci i stranke trebaju odgovorno da se postave u ovim momentima, da se suzdrže od manipulacija i da ne zagrijavaju tenzije koji su jedinstveni sa uskostranačkim i osobnim interesima”, navode.

Oglasila se i Demokratska unija za integraciju (DUI), članica vladajuće koalicije, navodeći da je incident koji se desio u selu Gošince „akt koji donosi, prvenstveno, štetu albanskoj agendi u Makedoniji i regiji“.

„Građani ne trebaju biti uznemireni, ali istovremeno ne trebaju dozvoliti da padnu u zamku takvih provokacija. Provokacije nas neće pomjeriti od prethodno utvrđene platforme“, poručuje DUI.

Vijeće ministara Evropske unije jučer je izrazilo zabrinutost zbog razvoja situacije u Makedoniji i pozvalo na hitno rješavanje političke krize u toj zemlji.

U zaključcima sa sjednice, održane u Luksemburgu, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja situacije, posebno u području vladavine prava, osnovnih ljudskih prava i slobode medija.

Upućen je poziv “svim stranama da, u skladu sa svojom odgovornošću, poduzmu mjere prema održivom rješenju, da se konstruktivno uključe u ponovni početak političkog dijaloga i vraćanje povjerenja u institucije”.

Vijeće ministara EU pozdravilo je uključenost Evropskog parlamenta u razgovore predstavnika Vlade i opozicije, pozivajući ih da se fokusiraju na rješavanju političke krize što je moguće prije.

Vodeća opozicijska stranka u Makedoniji – Socijaldemokratski savez (SDSM), već dugo vremena objavljuje audiosnimke za koje tvrdi da pokazuju korupciju u vladajućem VMRO-DPNE.

Vladajuća stranka, s druge strane, tvrdi da je SDSM u službi stranih organizacija te da su snimci montirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije